top of page

Zomeractiviteiten kinderen: voor een onvergetelijke vakantie!

Zomeractiviteiten kinderen: Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Onlangs las ik een uitspraak die me aan het denken zette: 'We zijn de laatste generatie die weet hoe het leven was voor sociale media.' Ondanks de voordelen van internet en sociale media, was het leven zonder op veel vlakken eenvoudiger en misschien wel betekenisvoller. Echt (be)leven, spelen en onthaasten in de natuur zijn nog steeds waardevolle ervaringen die ik onze kinderen wil meegeven.

De zomer voelt als de perfecte tijd om deze eenvoud te herontdekken. Om te voorkomen dat de dagen voorbijvliegen zonder echt geleefd te worden, deel ik in 'zomeractiviteiten kinderen' graag inspiratie om jullie vakantiedagen te vullen. En ook al zie ik in vervelen niets kwaad, het is net wat leuker om je dagen betekenisvol te vullen. Maak er wat moois van samen. Een heerlijke vakantie gewenst!


Inhoudstafel


Disclaimer: Deze blogpost bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Ik promoot alleen producten en diensten waar ik volledig achter sta en die ik zelf zou gebruiken. Deze commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.


Zomeractiviteiten kinderen : Speelavonturen in de tuin

Op zoek naar wat te doen met kids deze zomer? Herontdek je eigen tuin! Met slechts een paar eenvoudige benodigdheden kan je ze urenlang bezig houden.

Vergeet verre bestemmingen! Jouw achtertuin wordt het ultieme speelparadijs deze zomer! Lees verder en creëer onvergetelijke momenten in de tuin!


Stoepkrijtkunst: Creëer samen met je kind een stoepkrijtstadje op de oprit. Begin met het schetsen van alle elementen en kleur ze vervolgens in. Denk aan een straat met huizen, een winkeltje, een park met een speeltuin en een marktplein. Voor extra speelplezier kan je ook speelgoedauto's, Playmobil figuren, kleine steentjes, bloemen of bladeren toevoegen om het stadje tot leven te brengen.

Voor deze activiteit kies je best een stoepkrijt met heldere kleuren en een divers kleurenpalet zoals deze op Bol.com.


Hinkelparcours met een twist: Met alleen hinkelen ga je de kinderen niet lang kunnen boeien. Breng daarom variatie in je hinkelparcours door een thema toe te voegen. Stel je een avontuurlijk jungleparcours voor waar je van steen naar steen springt als een ontdekkingsreiziger die gevaarlijke rivieren oversteekt. Teken dierenprints, tropische bladeren en een bruisende waterval op de stenen. Kinderen kunnen dan hinkelen van print naar print, alsof ze door de jungle trekken en sporen volgen. Het ultieme doel van het jungleparcours is de 'verloren schat' bereiken. Op deze manier wordt het een spannend avontuur waarbij kinderen hun verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan.

Voor het hinkelparcours zijn levendige kleuren stoepkrijt ideaal; Wij zijn fan van deze op Bol.com.


Staycation: Haal de tent van onder het stof en creëer een avontuurlijke vakantie in de achtertuin. Versier de tent met kleurrijke lichtjes, leg comfortabele kussens neer en zorg voor warme dekens om de gezelligheid te vergroten. Vergeet niet om leuke activiteiten te plannen, zoals sterrenkijken, verhalen vertellen bij het kampvuur of een speurtocht in eigen tuin.


Voor meer inspiratie over sterrenkijken, bekijk dit boek over sterrenkijken en ontdek hier een assortiment aan sterrenkijkers.

Zomeractiviteiten kinderen - Kamperen in de tuin - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten


Mini moestuin: Investeer in een vierkante meter-moestuinbak en maak gebruik van de gratis Makkelijke Moestuin app. De app bevat eenvoudige instructies en tips over wat wanneer te zaaien, hoe je voor je jonge plantjes moet zorgen en wanneer je ze kunt oogsten. Gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla kan je nog volop zaaien in de zomer. Laat kinderen zelf zaaien en water geven. Op deze manier wordt moestuinieren niet alleen educatief, maar ook een spannend avontuur waarbij ze waardevolle vaardigheden opdoen.

Is een vierkante meter-moestuinbak meteen te groot voor je? Begin dan met fruitkistjes zoals op de foto.

Zomeractiviteiten kinderen - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten - Moestuin met kinderen

Waterballonnen: Heb je al eens waterballonnen meegenomen naar de trampoline? Bij ons is dat een zomeractiviteit die gegarandeerd voor uren plezier zorgt! Vul een mand met kleurrijke waterballonnen, gooi ze op de trampoline en laat de kinderen lekker springen. Het gespetter en gelach werken aanstekelijk en op een warme zomerdag zorgt het voor heerlijke verkoeling. Organiseer een wedstrijdje om te zien wie het langst droog kan blijven!

Zomeractiviteiten kinderen - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten - Waterballonnen op de tramoline

Stokpaardwedstrijd: Organiseer een spannende race in de achtertuin, waar de kids op hun zelfgemaakte stokpaarden rondhobbelen alsof ze echte ruiters zijn. Hebben ze nog geen eigen stokpaard? Geen zorgen! Op de Sinterklaasblog vind je een superleuke en eenvoudige handleiding om zelf een prachtig stokpaard te maken. En voor wie meteen aan de slag wil, bekijk hier het assortiment stokpaarden op Bol. Trek die renschoenen aan, geef het startsein en geniet van een dag vol plezier en gelach! Wil je de wedstrijd nog spannender maken? Voeg dan verschillende categorieën toe, zoals 'snelste ruiter', 'mooist versierde stokpaard' en 'beste sprong'. Zo blijft het voor iedereen leuk en uitdagend!


Speelgoed-spa-dagje: Een praktische tip waar je me dankbaar voor zal zijn! Neem een grote bak met heerlijk warm water, voeg een beetje milde zeep toe (die natuurlijk geen traantjes veroorzaakt) en nodig al de poppen, plastic diertjes en autootjes uit voor een verfrissende duik.

Je kan ook een mini-wasstraat maken met een klein borsteltje voor de fietsjes.

Laat daarna de kinderen helpen met het afdrogen en netjes opbergen van hun speelgoed.

Kleine sidenote: Die schattige speelgoeddiertjes met een gaatje onderin kan je het beste gewoon even afnemen met een vochtige doek en niet onderdompelen, anders gaan ze vies ruiken.


Op verkenning in de natuur

Je echt laten verrassen door wat de zomer te bieden heeft, doe je buiten! Ontdek samen met je kleintjes de wonderen van de natuur. Van spannende speurtochten tot een memory met zomerbloemen. Vergeet niet om de gratis natuur speurtocht te downloaden voor nog meer avontuur. Lees snel verder en ontdek alle zomeractiviteiten in de natuur.


Natuur speurtocht: Ga samen met de kinderen op avontuur voor een spannende speurtocht! Heerlijk buiten zijn, frisse lucht opsnuiven en je verwonderen over al het moois dat de zomer te bieden heeft. Om het jullie wat makkelijker te maken, heb ik een superleuk speurtocht gemaakt die je gratis kan downloaden. Pak een picknickmand in, trek je wandelschoenen aan en geniet van een gezellige dag buiten!

Veel plezier!

Zomeractiviteiten kinderen - Natuurspeeltocht - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Download de natuur speurtocht hieronder


Zomer natuur speurtocht
.pdf
Download PDF • 4.09MB


Natuur memory: Verzamel tijdens een wandeling verschillende natuurlijke voorwerpen zoals bladeren, bloemen en stenen. Neem van elk voorwerp twee exemplaren mee en plaats deze in paren. Bedek je natuurschatten met kopjes, doosjes of iets anders dat je in huis hebt. Laat spelers om de beurt twee voorwerpen omdraaien om een paar te vinden. Voor extra spelplezier kun je een loep en tekenspullen toevoegen, zodat spelers hun vondsten kunnen onderzoeken en tekenen.


Kanotocht: Stap deze zomer in een kano voor een avontuur op het water! Peddel samen, omringd door groen en het gezang van vogels. Het is een leuke uitdaging in samenwerken. Vergeet niet om zonnebrandcrème mee te nemen en plan onderweg een picknickstop voor extra gezelligheid.


Plukweide: Een uitstap vol kleur en geur! Ga naar een bloemenplukweide en laat de kinderen naar hartenlust rondsnuffelen tussen de kleurrijke bloemen en hun eigen bosje samenstellen. Met de app ObsIdentify bied je ook een geweldige kans om meer te leren over de verschillende bloemen en hun namen.

Met hun handen vol zelfgeplukte bloemen kunnen ze thuis creatief aan de slag: bloemstukken maken, bloemen persen voor kunstwerkjes, of misschien zelfs een geurige bloemenkrans vlechten.

Ben je nog op zoek naar een bloemenpers? Hier kun je er één vinden.


Zomeractiviteiten kinderen - Bloemenplukweide - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Speelbos of natuurspeeltuin: Een natuurspeeltuin is de perfecte plek voor kinderen om helemaal op te gaan in de natuur. Ze bieden een unieke speelervaring, helemaal anders dan de gewone speeltuinen. Kinderen kunnen lekker klimmen op boomstammen, hutten bouwen van takken en spetteren in waterpartijen. De grootste uitdaging? Ze lekker vies laten worden!

Als je van plan bent om er een leuke dag te organiseren, vergeet dan niet een paar essentiële dingen mee te nemen zoals zonnebrandcrème, een petje en wat snacks voor tussendoor.

Breng zeker een bezoekje aan De Averechten, onze favoriete natuurspeeltuin in de Kempen. Voor ons werd het zoeken naar een watersandaal in de modderpoel daar een onverwacht avontuur. Misschien ben jij wel degene die hem ontdekt!


Zomeractiviteiten kinderen - Speelbos - Natuurspeeltuin - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Duik in de boeken: Klaar om de natuur te verkennen en alles te ontdekken wat er leeft en groeit? Met deze fantastische boeken kunnen jij en je kleintjes hun zintuigen prikkelen terwijl jullie samen op ontdekkingsreis gaan. Van speurtochten naar dierensporen tot het herkennen van wilde bloemen en vogels. Deze boeken maken van elke wandeling een spannend avontuur.Creatief aan de slag

Creatief aan de slag gaan is niet alleen leuk, maar ook een speelse manier om samen de wereld om ons heen te ontdekken. Ontdek creatieve activiteiten met kinderen en wees gewaarschuwd: ze zijn zo leuk dat je erin kunt verdwalen!


Fotografie opdracht: Geef je kinderen leuke en makkelijk uitvoerbare fotografieopdrachten om hun creativiteit te stimuleren en plezier te laten beleven. Gebruik een kindercamera of je mobiele telefoon en moedig ze aan om aandacht te besteden aan de details om hen heen.

Hier zijn een paar leuke en makkelijk uitvoerbare fotografieopdrachten:

 • Kleurenjacht: Ga op een kleurenexpeditie en laat ze speuren naar objecten in alle kleuren van de regenboog.

 • Perspectiefspel: Moedig je kinderen aan om te experimenteren met verschillende gezichtspunten, net zoals een kikker of vogel dat zou doen.

 • Fotoverhalen: Laat ze een verhaal vertellen met foto's. Ze kunnen een serie foto's maken die een klein verhaaltje vertelt, zoals een avontuur van hun favoriete speelgoed of een dag uit het leven van hun huisdier.

Sluit de opdracht af door ze een collage te laten maken van hun favoriete foto's in combinatie met knutselmateriaal.


Aquarellen in de natuur: Wat dacht je van aquarellen in de buitenlucht? Het is supermakkelijk en je hebt er niet veel voor nodig. Enkel wat aquarelpapier, verf en penselen. Het leuke is dat de natuur kan gebruiken als inspiratie. Ga naar buiten, verzamel wat bloemen, bladeren of bekijk de lucht en laat hun verbeelding de vrije loop! Gegarandeerd plezier en mooie kunstwerken om trots op te zijn!


Bloemen stempelen in klei: Neem wat boetseerklei en rol het uit zoals je zou doen met koekjesdeeg. Druk vervolgens vrolijke zomerbloemen zoals lavendel, korenbloemen of grasjes in de klei. Verwijder de bloemen voorzichtig en snijd de klei uit met een ronde vorm. Maak bovenaan je werkje een gaatje voor een hangertje. Laat daarna je kunstwerkjes drogen onder de warme zomerzon. Het eindresultaat? Prachtige decoratie die perfect is om van te genieten of als cadeautje weg te geven!

Zomeractiviteiten kinderen - boetseerklei - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Educatieve activiteiten en uitjes

Wat te doen met kinderen? Laat ze tijdens de vakantie op een speelse manier nieuwe dingen ontdekken, want er valt zoveel te beleven buiten school. Hier vind je inspiratie om de vakantiedagen voor je kleintjes leuk én leerrijk te maken!


Duolingo: Een leuke en leerzame activiteit voor deze zomer? Probeer eens de app Duolingo! Met zijn vrolijke lessen en speelse aanpak leren kinderen op een interactieve manier een nieuwe taal. Milla begon al op haar zesde met Frans en na twee jaar vindt ze het nog steeds geweldig. Het is een fantastische manier om een nieuwe taal te ontdekken terwijl ze plezier hebben. Hallo nieuwe ervaringen!


Verkeerspark: Ga eens langs bij het lokale Verkeerspark! Hier kunnen kinderen op een speelse manier kennismaken met verkeersregels en -borden. Het park biedt een veilige omgeving waarin ze kunnen fietsen, skaten of zelfs een mini-auto kunnen besturen, afhankelijk van welk Verkeerspark je bezoekt. Voor wie meer wil weten over verkeerseducatie, zijn er leuke boekjes beschikbaar die handig zijn als hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige verhalen zoals 'Anna in het verkeer', 'Karel in het verkeer', 'Koning Fiets' en 'Pas op! Val op!'.

Zomeractiviteiten kinderen - Verkeerspark - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Educatieve spelletjes: Op zoek naar manieren om de zomervakantie voor je kleintjes zowel leuk als leerzaam te maken? Educatieve spelletjes zijn echt een briljante keuze! Ze houden niet alleen verveling op afstand, maar stimuleren ook reken- en taalvaardigheden en zelfs de interesse in de wereld om ons heen.

Onze favorieten:

Bekijk in deze blogpost onze rekenfavorieten en laat je inspireren!Low budget.

Zomeractiviteiten voor kinderen hoeven niet duur te zijn. Ontdek hoe je met een beetje creativiteit en een flinke dosis natuur je eigen avonturen kunt creëren.


Picknick: Wat is er leuker dan op een zonnige dag samen picknicken? Laat de kinderen helpen met het inpakken van sandwiches, fruit en lekkere snacks. Op een kleedje in het park of in de tuin kunnen ze rennen, spelen en genieten.

Misschien vinden ze het zelfs leuk om een kleine speurtocht te doen naar de perfecte picknickplek! Laat de kinderen zich uitleven met spelletjes zoals frisbee of verstoppertje.  Vergeet ook niet om reisspellen mee te nemen voor wat extra plezier op de picknickplaats!


Op wieltjes:  Zomer betekent buiten zijn en bewegen! Hoe leuk zou het zijn om een avontuur op wieltjes te organiseren voor de kinderen? Rolschaatsen, steppen of skaten zijn daar perfect voor! Je kunt een spannend parcours uitzetten met uitdagende opdrachten. Denk aan een limbo-stok om onderdoor te skaten voor meer balans en behendigheid, een slalomparcours met kegels om de stuurvaardigheid te testen, een tijdrit voor de snelheidsduivels, balanceren op één skate of step om de concentratie te verbeteren en een estafette voor teamwork en wat competitie. Zo wordt deze zomerdag een echt buitenavontuur!


Zomeractiviteiten kinderen - Rolschaatsen, steppen, skaten - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Themadag: Transformeer een gewone zomerdag in een spannend avontuur door een themadag te organiseren! Kies een thema waar je kinderen dol op zijn - of het nu piraten, prinsessen, ruimtereizen of jungleavonturen zijn. Laat ze zich verkleden in bijpassende kostuums en creëer een magische sfeer door samen op ontdekking te gaan in jullie eigen achtertuin of lokale park. Verzin verhalen, speel spelletjes en zoek schatten (die je van tevoren verstopt hebt) om hun verbeelding te prikkelen. Sluit de dag af met een dansfeestje op hun favoriete muziek en geniet samen van een film in het gekozen thema. Zo worden er onvergetelijke herinneringen gemaakt deze zomer!

Zomeractiviteiten kinderen: Themadag - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten

Kinderyoga: Heb je vandaag niet echt je dag? Geen zorgen, ik heb dé perfecte activiteit voor je! Met kinderyoga geef je je kinderen een zelfstandige bezigheid waarbij ze spelenderwijs leren ontspannen en hun lichaam beter leren kennen. De yogakaarten van Helen Purperhart zijn hierbij een geweldige hulp; ze bevatten kleurrijke illustraties en eenvoudige instructies die kinderen direct aanspreken. Zo kunnen ze zelf aan de slag terwijl jij even kunt ontspannen. Voor meer yogaplezier kun je ook het boek 'Het dansende dierenbos' van Hester van Toorenburg voorzien, met leuke oefeningen, prachtige prenten en mooie muziek. Het is een zinvolle manier om wat rustige momenten in te bouwen tijdens drukke dagen.


Pizzaparty: Een regenachtige dag? Geen probleem met deze smakelijke activiteit! Organiseer een gezellige pizzaparty met de kinderen. Laat ze hun eigen mini-pizza's maken met hun favoriete toppings. Voeg wat extra plezier toe door een uitdaging toe te voegen, zoals 'wie kan de grappigste gezichtjes maken met de toppings?' Succes verzekerd voor een feestelijke middag!


S' mores smullen: Zomeravonden zijn niet compleet zonder s'mores! Deze heerlijke traktaties, bestaande uit geroosterde marshmallows, gesmolten chocolade en petit-beurre koekjes, zullen vast en zeker de nieuwe favoriet van het hele gezin worden.


Werkwijze: Leg een petit-beurre koekje klaar met een plakje chocolade erop. Rooster een marshmallow boven het vuur tot deze smelt, leg deze op de chocolade en dek af met een tweede koekje. Druk voorzichtig aan en geniet van deze heerlijke zomertraktatie!

 

En zo eindigt deze blogpost en begint jouw zomer met de kinderen. Ga samen op speurtocht, knutsel met bloemen, kampeer in de achtertuin en geniet van elke zonnestraal.

Deel zeker je mooiste zomermomenten! Tag je avonturen met @meisjesmama.uit.de.kempen.


Bedankt voor het lezen en geniet van de zomer samen met je gezinnetje!


Liefs Wendy

 

Pin voor later

Zomeractiviteiten kinderen - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten
Zomeractiviteiten kinderen - Activiteiten met kinderen - Wat te doen met kinderen - Wat te doen met kids - Uitjes met kinderen - Gratis activiteiten zomervakantie - Zomeractiviteiten
 

Hey!

Meisjesmama uit de Kempen: Ontdek balans en plezier in het ouderschap. Schrijf je in voor inspiratie rechtstreeks in je inbox!

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf, en de trotse oprichtster van 'Meisjesmama uit de Kempen'. Met deze blog wil ik balans creëren in een hectische wereld. Hier staat alles in het teken van echt (be)leven: uit het hoofd en met het hart! Ontdek de kracht van bewust ouderschap, spelend opvoeden, en onthaasten in de natuur.


Ben je klaar om die stressvolle gedachten aan de kant te zetten en weer te gaan genieten van kostbare tijd met je gezin? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe blogposts rechtstreeks in je mailbox.


Liefs, Wendy
Logo meisjesmama uit de <Kempen, huisonderwijs, Wendy panier Fotografie, educatieve uitstapjes, natuurbeleving, spelend leren, persoonlijke groei.bottom of page