Rekenen... het heeft hier ooit al voor serieuze frustraties gezorgd. Hannah heeft in haar lagere schooltijd veel te veel uren achter opgelegde huiswerkblaadjes gezeten, vaak met dikke tranen. Toen we huisonderwijs opstartten bij Milla, was leren rekenen dan ook mijn grootste zorg, vooral de aankomende tafels. Hoe zou ik dat in hemelsnaam aanbrengen? En hoe zorg ik ervoor dat het leuk blijft voor haar?
Gelukkig besefte ik al snel dat rekenen niet per se uit een werkboekje hoeft te komen. Het zit vooral in de dagelijkse dingen. Zo is de keuken een goudmijn voor spelend rekenen. Ingrediënten overlopen, schattingen maken, wegen of een recept verdubbelen, maar ook winkeltje spelen, prijzen vergelijken, samen de klok lezen, speelgoed en afval sorteren en figuren benoemen die je in het straatbeeld ziet, zijn geweldige activiteiten. En onze favoriet? De educatieve spelletjes! Terwijl je kind leerstof verwerkt, geniet je van quality time samen. Spelend leren: dat zijn wee vliegen in één klap!
Inhoudstafel
Disclaimer: Deze blogpost bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Ik promoot alleen producten en diensten waar ik volledig achter sta en die ik zelf zou gebruiken. Deze commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.
Wat is spelend rekenen precies?
Spelend rekenen is een manier van leren waarbij je rekentechnieken oefent via spelletjes en interactieve activiteiten. In plaats van alleen maar werken met boeken of oefeningen, word je uitgedaagd om je rekenvaardigheden te gebruiken in een speelse context. Denk aan bordspellen, digitale apps of zelfs buitenactiviteiten waarbij je wiskundig inzicht verfijnt zonder dat het voelt als een schooltaak!
De voordelen van spelend rekenen
Na een dag op de schoolbanken te hebben gezeten, krijgen veel kinderen een huiswerkblaadje mee. Ik ben er nooit fan van geweest. Kinderen hebben, naar mijn mening, ruimte nodig om thuis tot rust te komen en hun hoofd leeg te maken. In plaats van saaie rekenblaadjes zou ik graag zien dat kinderen spelenderwijs leren rekenen. Spelend rekenen biedt namelijk tal van voordelen. Het houdt de aandacht vast, maakt abstracte rekentechnieken veel tastbaarder en zorgt ervoor dat leren niet als een verplichting voelt. Als spelend rekenen meer ingeburgerd zou zijn, zou de avondroutine voor veel gezinnen mogelijk minder stressvol aanvoelen. Bovendien stimuleert het leren door praktische ervaring en bevordert het het samenwerken.
Zo wordt rekenen kinderspel
Belangrijk is vooral dat je alle leerkansen benut die zich voordoen in dagelijkse situaties en bezigheden. Leren vanuit intrinsieke motivatie en interesse gaat namelijk veel makkelijker en werkt diepgaander. Omdat ik iedereen het toewens om rekenen aan bod te laten komen zonder traantjes, som ik graag de spelletjes en leermiddelen op die wij als positief ervaren.
Het cijferwinkeltje: een supervrolijk verhaal op rijm van Marianne Busser over het cijferwinkeltje van oma Blom. Daar verkoopt oma cijfers en ze vertelt aan iedereen hoe handig het is als je de cijfers kent en er allerlei sommetjes mee kunt maken.
Nijntje tel & beweeg: Een leuk spel voor de allerkleinsten vanaf 3 jaar. Drie keer springen als een kikker, vijf rondjes draaien of zes keer stampen als een olifant! De grappigste beweegoefeningen komen voorbij. De telkaarten 1 t/m 6 worden afgebeeld in cijfers, vingers en dobbelstenen, zodat het spel op verschillende niveaus gespeeld kan worden. Ze geven aan hoe vaak je een beweging mag doen. Pak een beweegkaart, daarna een telkaart én GO!
Tiptoi® spel Mysterie van het Getalleneiland - Ravensburger: Met dit spel ga je samen met je kind op schattenjacht! Onderweg los je rekenopgaven op en verdien je daarmee waardevolle schatten. Door vrolijke minispellen tussendoor oefen je bovendien spelenderwijs het hoofdrekenen en eenvoudige sommen. Handig is ook dat je de pen kunt gebruiken voor meerdere educatieve spellen van Tiptoi. Ondertussen hebben we al een heuse Tiptoi-collectie verzameld.
Shut the Box: Shut the Box is een toegankelijk en leuk familiespel dat perfect is om kinderen op een speelse manier te helpen bij het oefenen van rekenen. Ze leren de ogen van de dobbelstenen tellen, cijfers herkennen, optellen, splitsen en automatiseren tot en met 12. Door dit leuke spel, dat niet snel verveelt, ontwikkelt je kind een sterke basis. Shut the Box is een compact spel, ideaal voor thuis en onderweg.
Loco mini:Â Loco Mini is een zelfcontrolerend educatief spel waarmee kinderen oefenen op klokkijken, de tafels en andere rekensommen. In het basispakket zitten leuke oefenboekjes die helpen bij het oefenen van verschillende vaardigheden. Daarnaast zijn er ook extra oefenboekjes voor taal en verkeer die je kan aanbieden voor nog meer leerplezier. Check zeker of de bib geen exemplaren heeft.
Semsom Reken & Beweeg: Schudden met die billen en dat wel vijf keer! Semsom is een ontzettend leuk spel van uitgeverij Zwijsen waarmee je kunt rekenen en bewegen. Er zitten drie soorten rekenkaarten in het spel: makkelijke plus- en minsommen, moeilijkere plus- en minsommen en splitssommen. De uitkomst geeft aan hoeveel keer je de beweging mag doen. Het spel maak je makkelijker door de moeilijkere sommen uit het spel te halen.
De Piratenschat: De Piratenschat is een rekenspel om op een speelse manier sommen tot 100 te automatiseren. Het is ontwikkeld door de speelbode, een logopediste die de nadruk legt op spelmateriaal boven werkblaadjes. Je hebt ook een variant om sommen tot 100 te automatiseren met brug. Ook hier voelt het niet als 'leren', maar neemt het spelen de bovenhand, waardoor je kind spontaan komt vragen om te spelen
MaXimaal Maaltafels: Dit spel is ideaal voor kinderen die de maaltafels al goed onder de knie hebben als voor kinderen die net beginnen met tafels rekenen.  Je leert al spelenderwijs de tafels, terwijl je tegelijkertijd werkt aan het automatiseren en onthouden van de maaltafels. Fijn is ook dat je de tafels kunt filteren die je wilt oefenen. Zo oefen je in de beginperiode alleen de tafel van 1, 2, 5 en 10. Er is ook een leuke MaXimaal Deeltafels variant beschikbaar en sinds kort ook Optellen en Aftrekken tot 20.
Ik oefen met de klok speel- en leerkaarten:Â leerzame kaartjes om de klok in te oefenen. Wij nemen om de beurt een kaartje, zodat het meer voelt als samen spelen. Makkelijk is de mogelijkheid tot zelfcontrole, doordat op de achterzijde steeds de oplossing staat.
Rekendobbelstenen: Een spel dat met je kind meegroeit. Van spelenderwijs de eerste 'rekenstapjes' zetten tot later het oefenen en memoriseren van de tafels. Je kan steeds andere dobbelstenen combineren voor verschillende moeilijkheidsniveaus.
Breukenboek: Spelenderwijs breuken leren en inzicht krijgen in wiskundige begrippen zoals 'half', 'anderhalf', één tweede,... gaat vlotter als het visueel kan voorgesteld worden. Dit magneetboek is hier ideaal voor.
Breukosaurus Rex: Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar Milla was door het dolle heen toen ik thuiskwam met een breukenspel. De vrolijke verpakking en naam alleen al zorgden voor stralende ogen. En het spel zelf? Dat bracht net zoveel plezier. Breukosaurus Rex is niet zomaar een bordspel; het is een avontuur waarin je samen met je dino breuken, percentages en kommagetallen oefent. We proberen elk de andere kant van het eiland te bereiken, met als doel drie kostbare eieren te bemachtigen. Op de kaarten staan breuken, percentages of decimalen en het is de bedoeling om met meerdere kaarten één geheel of 100% te maken. Lukt dat, dan win je een ei en een juichmoment!
Youtube biedt ook allerlei leuke tafelliedjes aan. Zoek maar eens de tafelrap of Semsom op of ga de tafels leren met de fitste school .
Ritmisch rekenen met Kapitein Winokio: Een luistercd met de tafels van vermenigvuldiging. Al ligt bij ons de nadruk vooral op het uitleven en dansen op de ritmische muziek. Ik ervaar het als de ideale ontlading na een lange dag.
Aanvullende hulpmiddelen voor spelend rekenen
Naast de rekenspellen zijn er verschillende hulpmiddelen die het leren van rekenen op een speelse en interactieve manier ondersteunen.
Rekentaal is de basis van het leren rekenen. Heb aandacht voor begrippen zoals meer, minder, voor, achter, omdat deze essentieel zijn voor het begrijpen van rekenconcepten. Als kinderen deze woorden niet goed begrijpen, kan het leren rekenen een stuk lastiger worden. Door deze begrippen spelenderwijs te oefenen in dagelijkse situaties, help je kinderen een sterke basis te leggen voor hun rekenvaardigheden.
Ik leer rekenen is ook leren omgaan met een horloge. Een horloge kan een geweldig hulpmiddel zijn bij spelend rekenen, omdat het kinderen helpt de tijd te begrijpen en tegelijkertijd rekenvaardigheden te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een horloge leren kinderen onder andere tellen in stappen van 5, ruimtelijke begrippen en eenvoudige wiskundige bewerkingen. Kies bewust voor een analoge wijzerplaat om deze vaardigheden te stimuleren. Bij de Garmin Vivofit Junior-horloges kun je het scherm zelf instellen en kiezen tussen een analoge of digitale display.
Xnapda is een platform dat ook in het onderwijs gebruikt wordt, met instructiefilmpjes en bewegend leren via automatisatiefilmpjes. Deze filmpjes zijn bijzonder waardevol, omdat ze beweging inzetten om het leren te ondersteunen. Door middel van deze filmpjes kunnen kinderen op een actieve manier rekenen, wat het leerproces speelser en effectiever maakt. Op Xnapda zijn verschillende gratis filmpjes beschikbaar per leerjaar, waardoor het platform voor veel verschillende leeftijdsgroepen geschikt is. Het is zeker de moeite waard om het eens te bekijken, vooral voor kinderen die baat hebben bij bewegend leren.
Klascement is een gratis online platform waar leraren lesmateriaal en inspiratie delen voor alle leeftijden en vakken. Het biedt een schat aan hulpmiddelen voor spelend leren zoals leuke rekenzoektochten, uitdagende fidget spinner-oefeningen, creatieve activiteiten zoals kloklezen met behulp van een memoryspel en zo veel meer.
Leren rekenen, maar dan anders
Rekenen kan zoveel leuker zijn dan alleen maar werken in het schoolse werkboekje. Je zal merken eens je spelenderwijs leren rekenen hanteert in de dagdagelijkse dingen, je steeds meer leerkansen rondom je gaat zien. Het is enorm motiverend om je kind mede door deze kleine dingen te zien groeien. Foutjes en onzekerheden horen er eveneens bij. Geef je kind vertrouwen en stimuleer het om door te zetten, want leren gaat nu eenmaal met ups en downs. Leg de lat niet te hoog en bewaak dat je kind niet ontmoedigt wordt. Ga even gek doen en schud spanningen en frustraties los door te gaan dansen op aanstekelijke tafelliedjes of laat los indien nodig, want ook dat is spelend rekenen.
 Spelend rekenen is ook loslaten
Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar meer speelleermiddelen? Bekijk dan zeker de speelleermiddelen op Bol, want spelend rekenen is echt een win-win!
Ik ben heel benieuwd: wat is jullie favoriete spel thuis? Laat het me zeker weten!
Veel spelplezier!
Wendy
Ik houd deze blogpost up-to-date en voegen regelmatig nieuwe ontdekkingen en leuke leermiddelen toe. Heb je zelf een tof spel op de markt en lijkt het je interessant om het door ons te laten testen? Stuur dan gerust een mailtje naar meisjesmamauitdekempen@hotmail.com.
Pin voor later
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen
Hey!
Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf, en de trotse oprichtster van 'Meisjesmama uit de Kempen'. Met deze blog wil ik balans creëren in een hectische wereld. Hier staat alles in het teken van echt (be)leven: uit het hoofd en met het hart! Ontdek de kracht van bewust ouderschap, spelend opvoeden, en onthaasten in de natuur.
Ben je klaar om die stressvolle gedachten aan de kant te zetten en weer te gaan genieten van kostbare tijd met je gezin? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe blogposts rechtstreeks in je mailbox.
Liefs, Wendy