Rekenen, maar dan anders.
Rekenen... het heeft hier ooit al voor serieuze frustraties gezorgd. Hannah heeft in haar lagere schooltijd veel te veel uren achter opgelegde huiswerkblaadjes gezeten met dikke tranen.
Toen we huisonderwijs opstarten bij Milla, was rekenen dan ook m´n grootste schrik en in het bijzonder de aankomende tafels. Hoe ga ik dat in hemelsnaam aanbrengen... En hoe zorg ik ervoor dat het leuk blijft voor haar.
Gelukkig besefte ik al snel dat rekenen niet enkel uit een werkboekje hoeft te komen, maar vooral in de dagdagelijkse dingen zit... samen ingrediënten bij een recept overlopen, vervolgens een schatting maken en wegen. Winkeltje spelen en ze ook betrekken bij echte betalingen, prijzen vergelijken, samen de klok lezen, speelgoed en afval sorteren, figuren benoemen die je in het straatbeeld ziet,... En onze favoriet? De educatieve spelletjes! Terwijl je kind leerstof verwerkt, geniet je van wat quality time samen. Spelend rekenen, dat zijn wee vliegen in één klap!
Zo wordt rekenen kinderspel
Belangrijk is vooral dat je alle leerkansen benut die zich voordoen in dagelijkse situaties en bezigheden. Leren vanuit intrinsieke motivatie en interesse gaat namelijk veel makkelijker en werkt diepgaander. Omdat ik iedereen het toewens om rekenen aan bod te laten komen zonder traantjes, som ik graag de leermiddelen op die wij als positief ervaren.
Tiptoi® spel Mysterie van het Getalleneiland - Ravensburger: Met dit spel ga je samen met je kind op schattenjacht! Onderweg los je rekenopgaven op en verdient je daar waardevolle schatten mee. Door vrolijke minispellen tussendoor oefen je bovendien spelenderwijs het hoofdrekenen en eenvoudige sommen. Handig is ook dat je de pen kan gebruiken voor meerdere educatieve spelen van Tiptoi. Ondertussen hebben we via Vinted al een heuse Tiptoi collectie verzameld.
MaXimaal Maaltafels : Dit spel is ideaal voor kinderen die de maaltafels al goed onder de knie hebben als voor kinderen die ze nog maar net beginnen leren. Je leert echt al spelend de tafels met dit spel. Fijn is dat je de tafels eruit kan filteren die je wil oefenen. Zo oefenen we momenteel enkel die van 1, 2, 5 en 10. Je hebt ook een MaXimaal Deeltafels variant.
De Piratenschat : De Piratenschat is een rekenspel om op een speelse manier sommen tot 100 te automatiseren. Het is ontwikkeld door de speelbode; een logopediste die de nadruk legt op spelmateriaal boven werkblaadjes. Je hebt ook een variant om sommen tot 100 te automatiseren met brug. Ook hier voelt het niet als 'leren', maar neemt spelen de bovenhand.
Rekendobbelstenen: Een spel dat met je kind meegroeit. Van spelenderwijs de eerste "rekenstapjes" zetten naar later de tafels oefenen en memoriseren. Je kan steeds andere dobbelstenen combineren voor verschillende moeilijkheidsniveaus.
Loco mini: Een zelfcontrolerend educatief spel waarbij geoefend wordt op klokkijken, de tafels en andere rekensommen. In een basispakket zitten leuke oefenboekjes. Je hebt ook oefenboekjes voor taal, het verkeer et die je extra kan aanbieden. Check zeker of de bib geen exemplaren heeft.
Xnapda: een platform met instructiefilmpjes en bewegend leren via automatisatiefilmpjes. Deze laatste zijn echt waardevol doordat je bewegen inzet om het leren te ondersteunen. Op Xnapda zijn verschillende gratis filmpjes beschikbaar per leerjaar. Zeker de moeite om het eens te bekijken.
Ritmisch rekenen met Kapitein Winokio : Een luistercd met de tafels van vermenigvuldiging. Al ligt bij ons de nadruk vooral op het uitleven en dansen op de ritmische muziek. Ik ervaar het als de ideale ontlading na een lange dag.
Klascement : een gratis online platform waar leraren lesmateriaal en inspiratie delen voor alle leeftijden en vakken. Je vindt er leuke rekenzoektochten, uitdagende fidget spinner oefeningen, kloklezen aan de hand van een memory en zo veel meer.
Het cijferwinkeltje: een supervrolijk verhaal op rijm van Marianne Busser over het cijferwinkeltje van oma Blom. Daar verkoopt oma cijfers en ze vertelt aan iedereen hoe handig het is als je de cijfers kent en er allerlei sommetjes mee kunt maken.
Youtube biedt ook allerlei leuke tafelliedjes aan. Zoek maar eens de 'tafelrap' op of ga de tafels leren met de fitste school .
Breukenboek: Spelenderwijs breuken leren en inzicht krijgen in wiskundige begrippen zoals 'half', 'anderhalf', één tweede,... gaat vlotter als het visueel kan voorgesteld worden. Dit magneetboek is hier ideaal voor.
Ik oefen met de klok speel- en leerkaarten: leerzame kaartjes om de klok in te oefenen. Wij nemen om de beurt een kaartje, zodat het meer voelt als samen spelen. Makkelijk is de mogelijkheid tot zelfcontrole, doordat op de achterzijde steeds de oplossing staat.
Breukosaurus Rex: Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar Milla was door het dolle heen toen ik thuiskwam met een breukenspel. De vrolijke verpakking en naam alleen al zorgden voor stralende ogen. En het spel zelf? Dat bracht net zoveel plezier. Breukosaurus Rex is niet zomaar een bordspel; het is een avontuur waarin je samen met je dino breuken, percentages en kommagetallen oefent. We proberen elk de andere kant van het eiland te bereiken, met als doel drie kostbare eieren te bemachtigen. Op de kaarten staan breuken, percentages of decimalen en het is de bedoeling om met meerdere kaarten één geheel of 100% te maken. Lukt dat, dan win je een ei en een juichmoment!
Spelend rekenen is ook loslaten
Rekenen kan zoveel leuker zijn dan alleen maar werken in het schoolse werkboekje. Je zal merken eens je spelend rekenen hanteert in de dagdagelijkse dingen, je steeds meer leerkansen rondom je gaat zien. Het is enorm motiverend om je kind mede door deze kleine dingen te zien groeien. Foutjes en onzekerheden horen er eveneens bij. Geef je kind vertrouwen en stimuleer het om door te zetten, want leren gaat nu eenmaal met ups en downs. Leg de lat niet te hoog en bewaak dat je kind niet ontmoedigt wordt. Ga even gek doen en schud spanningen en frustraties los door te gaan dansen op aanstekelijke tafelliedjes of laat los indien nodig, want ook dat is spelend rekenen.
Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar meer speelleermiddelen? Bekijk dan zeker deze pagina.
Ik ben heel benieuwd: wat is jullie favoriete spel thuis? Laat het me zeker weten!
Lieve groetjes
Wendy
Bij het posten van dit artikel werken we op niveau tweede leerjaar. Hij kreeg een update in het derde leerjaar. Ongetwijfeld ontdekken we in de toekomst nog leuke leermiddelen binnen het spelend rekenen. Deze blogpost zal dan ook regelmatig een update krijgen. Heb je zelf een leuk spel op de markt en lijkt het je interessant om het door ons te laten testen, stuur een mailtje naar meisjesmamauitdekempen@hotmail.com.
Hey!
Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf en de trotse oprichtster van 'meisjesmama uit de Kempen'. Ik wil anderen inspireren dichtbij zichzelf te staan, bewust te genieten van gezinsmomenten met dankbaarheid voor het moois om ons heen. Echt (be)leven dus: uit het hoofd, mét het hart! Op mijn blog deel ik ideeën over spelend leren, educatieve uitstapjes, persoonlijke groei en onze reiservaringen waarbij we de natuur omarmen. Laten we samen ontdekken, groeien en echt (be)leven!
Liefs, Wendy
Schrijf je in op de blog
En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.