'Een lapbook? Wat is dat?!' Goede vraag! Ik had ook geen idee toen ik die term voor het eerst online zag. Maar dat is ondertussen wel anders. Een lapbook maken is een vast dingetje geworden in ons leerproces. Ik zie er zoveel voordelen in dat ik er hier op de blog graag wat meer over wil schrijven. Wat is een lapbook eigenlijk? Hoe begin je eraan? Wat heb je allemaal nodig? Lees snel verder, dan vertel ik je alles!

Inhoudstafel
Disclaimer: Deze blogpost bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Ik promoot alleen producten en diensten waar ik volledig achter sta en die ik zelf zou gebruiken. Deze commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.
Een lapbook maken? Wat is dat?

Een lapboek is een leuk DIY project waarmee je op een creative manier leerstof kan verwerken. Dit kan zowel in een schoolse omgeving toegepast worden als thuis. Op het maken van een lapbook staat geen leeftijd. Ze kunnen makkelijk aangepast worden naar elk niveau en onderwerp. Wij maken ze vooral bij de verwerking van thema's binnen ons huisonderwijs. Zo verdient elke reis bij ons een eigen lapbook. Als krachtige manier om te verwerken en verder te verdiepen.
Algemeen kan je zeggen dat thema's als geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en kunst zich perfect lenen voor het maken van een lapbook. Heel vaak worden ook creatieve boekbesprekingen in de vorm van een lapbook uitgewerkt.
De basis van een lapbook is een papieren kaft die je naar keuze vult met feiten, verhalen, tekeningen, gemaakte opdrachten, foto's,...
Eigenlijk komt het erop neer dat je het mag vullen met wat je maar wil binnen het thema dat je wil uitwerken.
Een typisch lapbook is een verzameling van flapjes en miniboekjes, al moet ik zeggen dat wij het zelf iets eenvoudiger houden, maar als je wil, kan je je creatieve ei er helemaal in kwijt.
De vele voordelen van een lapbook
Wie deze blog al een beetje kent, weet dat ik een fan ben van spelend leren. Het maken van lapbooks sluit ook hier weer helemaal bij aan.
Wanneer je kind een fijn boek heeft gelezen, jullie een mooie uitstap maakten of de leraar verwacht dat er een lapbook gemaakt wordt voor een boekbespreking, kan je kind hier helemaal los gaan met zijn creativiteit terwijl de geziene leerstof of ervaring verwerkt wordt.
Bij het maken van een lapbook integreer je vaak ook andere vakken zoals taal, wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde afhankelijk van het onderwerp van het lapboek.
Ten slotte bieden ze een tastbare herinnering aan wat je kind heeft geleerd. Je kan hierdoor de leerstof levendig houden door nu en dan de eerdere lapbooks weer boven te halen én een fijn voordeel als huisonderwijzer; je bouwt er een mooi portfolio mee op voor de inspectie.

Hoe maak je een lapbook? Een eenvoudige stap-voor-stap handleiding
Het maken van een lapbook kan zo eenvoudig of complex zijn als je wil. Hier zijn alvast enkele basisstappen om je op weg te helpen:
Kies een onderwerp: Het onderwerp van je lapbook kan alles zijn wat je kind interesseert of wat je momenteel in de lessen bestudeert. Dit kan variëren van een specifiek boek of verhaal tot een historische gebeurtenis, een wetenschappelijk concept of zelfs een hobby of interesse.
Plan je lapbook: Bepaal welke informatie je wil opnemen en hoe je het wilt organiseren. Een woordweb maken kan hiervoor handig zijn.
Stel slimme vragen om verder te verdiepen in het onderwerp en koppel deze aan één van de vele verwerkingsmogelijkheden.
- Wat wil je allemaal leren over dit thema?
- Welke belangrijke feiten moeten we zeker opnemen?
- Hoe kunnen we deze informatie op een leuke manier laten zien?
- Wat zouden we kunnen toevoegen om dit onderwerp nog duidelijker te maken?
- Welke vragen heb jij nog over dit onderwerp?
- Kan je dit onderwerp in één zin uitleggen?
- Wat zou jij het leukste vinden om te tekenen of te knippen voor dit lapbook?
Verder verdiepen in je thema? Ontdek educatieve boeken op bol om informatie en ideeën te verzamelen die je in je lapbook kan verwerken.
Kies je interactieve elementen: Je kan je lapbook vullen met vouwsels, mini-boekjes, klepkaarten, zakjes, een draaischijf met splitpen, uitklapbare tabbladen, tijdlijnen, flapjes en schuifkaarten gebruiken om informatie op een speelse en interactieve manier te presenteren. Ook het toevoegen van grafieken, illustraties, foto's en stickers is een mogelijkheid. Maak een ruwe schets van waar elk element zal komen, zodat je een goed overzicht hebt van de indeling en structuur van je lapbook. Als je nog niet zeker weet hoe je vouwsels maakt, kan je handige voorbeelden terugvinden op deze pagina om je op weg te helpen.
Verzamel je materialen: Je kan kiezen voor een map als basis, of voor wit of gekleurd A3 papier. Verder heb je een schaar, lijm en schrijfmateriaal nodig. Optioneel kan je ook stickers, stempels en andere versieringen verzamelen om je lapbook te personaliseren.
Maak je lapbook nog persoonlijker door je eigen foto’s toe te voegen. Maak schattige polaroidfoto's met een Instax-camera of druk een leuke foto van een museumbezoek, een natuurwandeling of een reis die aansluit bij het thema eenvoudig thuis af met een Canon printer Selphy. Zo creëer je prachtige, kwalitatieve foto’s of unieke collages die je lapbook tot leven brengen.
Maak je lapbook: Begin met het maken van je vouwels, interactieve elementen en schrijf, teken of print de informatie die je wilt opnemen. Als je klaar bent, kleef je elk element op zijn plaats in je lapbook en vul je aan met creativiteit naar wens.
Hou een toonmomentje en geniet van je lapbook.
Als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, kan je experimenteren met verschillende lay-outs, stijlen en onderwerpen om je eigen unieke lapbooks te creëren.
Blijf voor ogen houden dat een lapbook er is om leren leuk en interactief te maken.

Lapbooks in beeld
Op zoek naar lapbook voorbeelden? Hieronder laat ik enkele van onze eigen lapbooks laat zien. Deze creaties bieden een goed idee van hoe je verschillende elementen kan combineren, van harmonica vouwsels tot flapjes. Je kan ook zien hoe we onze eigen ontwerpen en ideeën hebben gebruikt om de lapbooks te personaliseren. Laat je inspireren door de mogelijke lapbook ideeën.




Ik hoop dat ik je een beter inzicht heb gegeven in het maken van een lapbook en dat je net zo enthousiast bent als ik om ze te gaan gebruiken in het leerproces van je kind. Het is een fantastische manier om spelend leren en beleven te combineren. Als je je ervaringen wil delen of extra tips nodig hebt, laat dan zeker een reactie achter op de blog. Ik kijk er naar uit om jullie lapbook avonturen te horen!
Pin voor later
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen
Hey!

Ik ben Wendy, mama van twee meisjes, Hannah en Milla, thuisonderwijzeres en een romantisch zieltje die vaak met haar camera in de hand de kleine gelukjes van het leven vastlegt. Met 'Meisjesmama uit de Kempen' wil ik balans creëren in onze hectische wereld. Hier draait alles om echt (be)leven: uit het hoofd, met het hart! Ontdek de kracht van bewust ouderschap, spelend opvoeden en onthaasten in de natuur.
Ben je klaar om die stressvolle gedachten aan de kant te zetten en weer te gaan genieten van kostbare tijd met je gezin? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang praktische tips, inspiratie en exclusieve content rechtstreeks in je inbox.
Liefs, Wendy
