top of page

Een lapbook maken - Een creatieve manier om leerstof te verwerken

Twee zusjes verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas.

'Een lapbook? Wat is dat?!' Goede vraag! Ik had ook geen idee toen ik die term voor het eerst online zag. Maar dat is ondertussen wel anders. Lapbooks maken is een vast dingetje geworden in ons leerproces. Ik zie er zoveel voordelen in dat ik er hier op de blog graag wat meer over wil schrijven. Wat is een lapbook eigenlijk? Hoe begin je eraan? Wat heb je allemaal nodig? Lees verder en je krijgt antwoorden op al deze vragen.


Wat is een Lapbook?

Een lapboek is een leuk DIY project waarmee je op een creative manier leerstof kan verwerken. Dit kan zowel in een schoolse omgeving toegepast worden als thuis. Op het maken van lapbooks staat geen leeftijd. Ze kunnen makkelijk aangepast worden naar elk niveau en onderwerp. Wij maken ze vooral bij de verwerking van thema's binnen ons huisonderwijs.

De basis van een lapbook is een papieren kaft die je naar keuze vult met feiten, verhalen, tekeningen, gemaakte opdrachten, foto's,...

Eigenlijk komt het erop neer dat je het mag vullen met wat je maar wil binnen het thema dat je wil uitwerken.

Een typisch lapbook is een verzameling van flapjes en miniboekjes, al moet ik zeggen dat wij het zelf iets eenvoudiger houden, maar als je wil, kan je je creatieve ei er helemaal in kwijt.


De voordelen van lapbooks maken

Wie deze blog al een beetje kent, weet dat ik een fan ben van spelend leren. Het maken van lapbooks sluit ook hier weer helemaal bij aan.

Wanneer je kind een fijn boek heeft gelezen, jullie een mooie uitstap maakten of de leraar verwacht dat er een lapbook gemaakt wordt voor school, kan je kind hier helemaal los gaan met zijn creativiteit terwijl de geziene leerstof of ervaring verwerkt wordt.

Bij het maken van een lapbook integreer je vaak ook andere vakken zoals taal, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde afhankelijk van het onderwerp van het lapboek.

Ten slotte bieden ze een tastbare herinnering aan wat je kind heeft geleerd. Je kan hierdoor de leerstof levendig houden door nu en dan de eerdere lapbooks weer boven te halen én een fijn voordeel als huisonderwijzer; je bouwt er een mooi portfolio mee op voor de inspectie.

Hoe maak je een lapbook? Een eenvoudige stap-voor-stap handleiding

Het maken van een lapbook kan zo eenvoudig of complex zijn als je wil. Hier zijn alvast enkele basisstappen om je op weg te helpen:


  1. Kies een onderwerp:  Het onderwerp van je lapbook kan alles zijn wat je kind interesseert of wat je momenteel in je lessen bestudeert. Dit kan variëren van een specifiek boek of verhaal tot een historische gebeurtenis, een wetenschappelijk concept of zelfs een hobby of interesse.

  2. Plan je lapbook: Bepaal welke informatie je wil opnemen en hoe je het wilt organiseren. Je kan mini-boekjes, klepkaarten, zakjes en andere interactieve elementen gebruiken om informatie te presenteren. Maak een ruwe schets van waar elk element zal komen.

  3. Verzamel je materialen: Je kan kiezen voor een map als basis, of voor wit of gekleurd papier. Verder heb je een schaar, lijm en schrijfmateriaal nodig. Optioneel kan je ook stickers, stempels en andere versieringen verzamelen om je lapbook te personaliseren.

  4. Maak je lapbook: Begin met het maken van je interactieve elementen en schrijf, teken of print de informatie die je wilt opnemen. Als je klaar bent, plak je elk element op zijn plaats in je lapbook en vul je aan met creativiteit naar wens.

  5. Hou een toonmomentje en geniet van je lapbook.


Als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, kan je experimenteren met verschillende lay-outs, stijlen en onderwerpen om je eigen unieke lapbooks te creëren.

Blijf voor ogen houden dat een lapbook er is om leren leuk en interactief te maken.

Voor extra inspiratie, kan je een kijkje nemen op Pinterest.


Lapbooks: creativiteit en leren hand in hand

Ik hoop dat ik je een beter inzicht heb gegeven in de wereld van lapbooks en dat je net zo enthousiast bent als ik om ze te gaan gebruiken in het leerproces van je kind. Het is een fantastische manier om spelend leren en beleven te combineren. Als je je ervaringen wil delen of extra tips nodig hebt, laat dan zeker een reactie achter op de blog. Ik kijk er naar uit om jullie lapbook avonturen te horen!Pin voor later


Creatief leren door het maken van een lapbook. Spelend leren als basis voor huisonderwijs en thuisonderwijs. Boek planeet vol plastiek. Aardrijkskunde.Werledoriëntatie. Hallo herfst

Lieve lezer, ik wil je laten weten dat deze blogpost affiliate links bevat. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Weet dat ik alleen producten en diensten aanbeveel die ik zelf gebruik, vertrouw en van hou. Elke commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.

 

Hey!

Educatief kinderboek voor spelend leren. Meisjesmama uit de Kempen. Vrouw met fototoestel vast in de natuur.

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf en de trotse oprichtster van 'meisjesmama uit de Kempen'. Ik wil anderen inspireren dichtbij zichzelf te staan, bewust te genieten van gezinsmomenten met dankbaarheid voor het moois om ons heen. Echt (be)leven dus: uit het hoofd, mét het hart! Op mijn blog deel ik ideeën over spelend leren, educatieve uitstapjes, persoonlijke groei en onze reiservaringen waarbij we de natuur omarmen. Laten we samen ontdekken, groeien en echt (be)leven!


Liefs, Wendy
Schrijf je in op de blog

En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.Logo meisjesmama uit de <Kempen, huisonderwijs, Wendy panier Fotografie, educatieve uitstapjes, natuurbeleving, spelend leren, persoonlijke groei.bottom of page