top of page

Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas

De magie van Sinterklaas: familietijd

Twee zusjes verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas.

Duik je mee in de betoverende wereld van Sinterklaas? Want deze is echt niet alleen voor de kinderen hoor! Deze magische periode is de perfecte gelegenheid om samen met je kind onvergetelijke herinneringen te maken.

In deze blog deel ik enkele leuke ouder-kind activiteiten die je met Sinterklaas kan ondernomen. Wie weet inspireren ze je en creëren ze een nog sterkere band met je kind.


1. Een raamtekening maken

Familie werkt samen aan een creatieve Sinterklaas raamtekening. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas.

Het maken van een raamtekening is echt een leuke activiteit om samen te doen tijdens de Sinterklaasperiode. Bij ons is het een echte klassieker. Elk jaar printen we een kleurplaat en zetten we deze over op ons raam, wat zorgt voor een instant Sinterklaas-sfeer.

Het proces is eenvoudig: je plakt de kleurplaat aan de buitenkant van het raam en trekt langs de binnenzijde de lijnen over met een Posca-pen. Voor de kleintjes zijn de Woody Potloden een betere keuze, omdat ze lekker in de hand liggen, geen blijvende vlekken maken op je gordijnen of kledij en makkelijk van de ramen te verwijderen zijn.

Let zeker op dat je een penkleur neemt die goed contrasteert met je raambekleding.

Als je een grotere tekening wilt, kun je je kleurplaat omzetten in een poster met behulp van Blockposters. Hiermee maak je gratis je eigen posters op maat.

Pak die stiften bij de hand en wie weet wordt dit wel jullie nieuwe jaarlijkse traditie. Veel tekenplezier!


2. Samen een stokpaard knutselen

Zelf een  stokpaard maken, genaamd Slechtweervandaag, een leuke Sinterklaas activiteit. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas. Vilten stokpaard. Tutorial lady lemonade .

Als je een paardenliefhebber in huis hebt, is het maken van een stokpaard een echte aanrader. Tijdens mijn zoektocht naar een tutorial, kwam ik de blog van Lady Lemonade tegen. Ze heeft een eenvoudig ontwerp voor een stokpaard dat er, dankzij de zorgvuldig gekozen materialen, prachtig en duurzaam uitziet. De inspirerende blog van Lady Lemonade bevat instructies voor het maken van een stokpaard met naald en draad, inclusief een lijst met benodigdheden. Dit is echt een prachtige activiteit om samen met je kind te ondernemen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan het meer hulp nodig hebben bij het overnemen van het patroon, het knippen en het naaien. Bij deze activiteit zat mijn 8-jarige dochter Milla op mijn schoot terwijl ik het pedaal bediende en zij een groot deel van de naaimachine bediende onder mijn begeleiding.


3. De geur van pepernoten

Kind dat pepernoten bakt als onderdeel van het Sinterklaasfeest. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas.. Pepernoten bakken. recept.

Pepernoten bakken? Superleuk om te doen met de kinderen tijdens Sinterklaas!

We hebben het onszelf deze keer lekker makkelijk gemaakt met een kant-en-klare mix, maar online vind je een heleboel recepten. De kinderen kunnen bij deze activiteit meehelpen met ingrediënten afwegen, deeg kneden, pepernoten rollen en ze op de bakplaat leggen. Met een beetje toezicht kunnen ze zelfs de oven instellen. Wanneer jij paraat staat om een handje te helpen waar nodig, maak je er een mooie gezamenlijke ervaring van en gegarandeerd dat samen proeven leuke momenten oplevert.


4. Een Sinterklaastafereel creëren met sensorisch spel

 Kleurrijk sensorisch spel voor Sinterklaas met gekleurde rijst en Sinterklaas-figuren. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas.  Zelf rijst kleuren.

Creëer samen een vrolijk Sinterklaastafereel met gekleurde rijst en Sinterklaas-figuren. Dit kun je eenvoudig zelf doen door rijst te kleuren in de themakleuren en er de verschillende figuren aan toe te voegen. De voorbereidingen kan je extra leuk maken door een zoektocht naar de Sinterklaas figuren te organiseren terwijl jij alle benodigdheden verzamelt.


Als je liever meteen wilt beginnen met spelen in plaats van zelf rijst te kleuren, biedt Raising Sprouts een kant-en-klare Sinterklaas-mengeling aan. Deze sets zijn direct klaar voor gebruik in je sensorische spel. Door samen dit spel te spelen, creëer je gegarandeerd mooie momenten met de kinderen.


Stappenplan rijst kleuren:

  1. Voeg rijst toe aan een ziplock-zakje.

  2. Voeg een paar druppels voedingskleurstof en drie eetlepels azijn toe en schud het zakje goed.

  3. Verspreid de rijst over een bakplaat bekleed met bakpapier om te drogen.

  4. Zodra de rijst droog is, kan het worden gebruikt in je sensorische spel.


5. Sinterklaasverhalen voor bedtijd

Een moeder zit met haar twee dochters voor de gevulde schoentjes, een geliefde Sinterklaastraditie. Familietijd. Qualitytime met kinderen. Sinterklaasfeest. Verbindende ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas. Sinterklaasfeest

Samen boekjes kijken is altijd leuk, nietwaar? Er zijn zoveel geweldige boeken die het verhaal en de avonturen van Sinterklaas op een ludieke manier vertellen. Onze absolute favorieten zijn "Sinterklaas" van Charlotte Dematons en "Klaasje Sinterklaasje en de pakjesboot" van Kathleen Amant. Beiden hebben prachtige illustraties.

Deze gezellige leesmomenten zijn ideaal om de dag samen af te sluiten.

Wanneer we naar de volgende fase overgaan, zijn dit de Sinterklaasboekjes waar we wellicht naar overschakelen:

- Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman


Ouder-kind activiteiten voor Sinterklaas: onvergetelijke momenten creëren

Ik hoop dat je genoten hebt van deze ideeën voor ouder-kind activiteiten rond het thema Sinterklaas. Duik in deze magische wereld en geniet van deze tijd met je kinderen. Maak er een onvergetelijke Sinterklaasfeest van en aarzel niet om vragen te stellen als je ergens vastloopt.Lieve lezer, ik wil je laten weten dat deze blogpost affiliate links bevat. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Weet dat ik alleen producten en diensten aanbeveel die ik zelf gebruik, vertrouw en van hou. Elke commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.

 

Hey!

Educatief kinderboek voor spelend leren. Meisjesmama uit de Kempen. Vrouw met fototoestel vast in de natuur.

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf en de trotse oprichtster van 'meisjesmama uit de Kempen'. Ik wil anderen inspireren dichtbij zichzelf te staan, bewust te genieten van gezinsmomenten met dankbaarheid voor het moois om ons heen. Echt (be)leven dus: uit het hoofd, mét het hart! Op mijn blog deel ik ideeën over spelend leren, educatieve uitstapjes, persoonlijke groei en onze reiservaringen waarbij we de natuur omarmen. Laten we samen ontdekken, groeien en echt (be)leven!


Liefs, Wendy
Schrijf je in op de blog

En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.Logo meisjesmama uit de <Kempen, huisonderwijs, Wendy panier Fotografie, educatieve uitstapjes, natuurbeleving, spelend leren, persoonlijke groei.bottom of page