top of page

Huisonderwijs starten, hoe doe je dat nu?

Deze blogpost is voor jou wanneer je de keuze heb gemaakt om met huisonderwijs te starten.


Huisonderwijs aanvragen? Wel euh... spoiler alert. Wij deden het fout!

Toen bovenop enkele issues op school de mondmaskerplicht in december '21 aangekondigd werd, besloot de rebel in mij het heft in eigen handen te nemen.

Ik was totaal niet voorbereid, maar op dat moment kon geen enkele regel of wet me tegenhouden. Ik wist tenslotte als geen ander wat goed was voor mijn kind.


Maar je hoeft dus niet rebels te zijn om jullie wens om te starten met huisonderwijs waar te maken. Integendeel, huisonderwijs aanvragen omvat niet zo veel administratie dan je zou denken.


Hoe start je met huisonderwijs?

Wel, eigenlijk is het klaar in enkele klikken. Je gaat naar de site van onderwijs Vlaanderen via deze link. Je gaat er wel best even rustig bij zitten, want het omvat enkele vragen over hoe jullie je huisonderwijsavontuur gaan aanpakken.


Je vindt op de site eerst wat uitleg over wanneer je mag opstarten. In principe start je aan het begin van het schooljaar, maar mits overleg met het CLB, kan je ook gedurende het schooljaar overstappen.

Nu ben je klaar om de verklaring van huisonderwijs in te vullen. Dit lijkt een spannende stap. Ze vragen je onder andere over de onderwijsdoelen die je gaat nastreven.

Tracht hier vooral dicht bij je jezelf te blijven. Niemand kent jullie situatie beter dan jijzelf. Stel jezelf voor het invullen van de verklaring even de vraag waarom huisonderwijs jullie beter zou passen. Welk voordelen geeft het jouw kind? Hoe stem je huisonderwijs af op de noden van je kind?

Klaar? Goed, dan zie je de situatie weer heel helder voor je en sta je weer helemaal in je kracht.

Weet dat je deze verklaring bij het begin van elk schooljaar opnieuw moet indienen. Het volgende jaar ervaar je dat trouwens als een kleinigheid.


Heb je trouwens zin om te verbinden met andere gezinnen in huisonderwijs, dan ben je alvast heel welkom in de facebook groep die ik oprichtte.


Weldra maak ik ook nog een blog voor je over de leermiddelen die wij gebruiken. Heb je vragen over het starten van huisonderwijs, stuur ze dan zeker door naar meisjesmamauitdekempen@hotmail.com.


Belangrijke websites als je start met huisonderwijs


bottom of page