top of page

Op dinosaurus expeditie: van brullend plezier tot spelend leren!

Raaaauw!!! Terwijl ik deze blogpost schrijf, kruipt Milla brullend over de grond. Dat het thema dinosaurussen zo zou fascineren, had ik niet verwacht. Zowel haar enthousiasme als de boeiende leerstof die het thema dinosaurussen met zich meebrengt, zijn van hoog niveau.

In deze blogpost nemen we een duik in de prehistorische wereld, waar elke ontdekking een nieuw avontuur lijkt. We verkennen het territorium van carnivoren en herbivoren, reizen door tijdperken en onthullen de geheimen van fossielen. Kortom, bereid je voor op een avontuurlijke reis. Eentje waar spelen en leren hand in hand gaan!

Kind speelt gefascineerd met dinosaurusfiguren op de grond.

De magie van dinosaurussen

Tijdens mijn stage in de kleuterklas destijds bracht ik het dinosaurus-thema ook al eens aan en werd het met evenveel enthousiasme ontvangen. Wat maakt die prehistorische reuzen toch zo bijzonder voor kinderen. Mijn inzicht? Het dinosaurus-thema aanvatten is als een sleutel van een schatkist vol educatieve mogelijkheden. De nieuwsgierigheid van een kind maakt dat het een uitnodiging is om te gaan graven in de prehistorische wereld en door de vele speel-leermiddelen op de markt zoals boeken, speelfiguren, puzzels en zelfs series kunnen ze de geheimen van de verschillende dino's en alles daarrond al spelend ontrafelen.


Aan de slag met spelend leren: voorbereidend werk bij het het dinosaurus thema

Vaak is de voorbereiding het meest intensieve stukje bij het verwerken van een thema, maar tegelijkertijd het meest waardevolle. Het onderscheiden van hoofdzaken en bijzaken vind ik heel belangrijk, omdat er vaak nog te veel ruis is in het begin. Het is aan jou om alles helder te maken, en dit kan op verschillende manieren georganiseerd worden. Ik maak standaard een Pinterest-bord aan bij een nieuw thema, maar je kunt ook alles bundelen in een mindmap. Vind vooral een manier die bij jou past.

Bij ons ontstond dit woordweb, dat ons zou leiden naar een gevarieerd dinosaurus thema waar de nadruk ligt op spelend leren.

  • Soorten Dinosaurussen

    • Carnivoren

    • Herbivoren

    • Omnivoren

  • Tijdperken

    • Jura

    • Krijt

  • Fossielen

    • Vindplaatsen

    • Paleontoloog

  • Ontstaan en uitsterven

    • Theorieën

  • Leefgebieden

    • Klimaat

    • Planten en dieren

  • Dino's in de huidige samenleving

    • Films en boeken

    • Musea

Duik in het dino thema met deze leuke speel- en leermiddelen

Het leukste deel van het hele proces! Samen op ontdekking gaan met de verzamelde materialen, video's, werkbladen,... Ondanks dat ons meisje voorheen nooit interesse toonde in dit thema, was het meteen een schot in de roos. We maakten dan ook een indrukwekkendere start met een bezoek aan het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Hier valt ontzettend veel te ontdekken over dinosaurussen die in België zijn gevonden, over fossielen en over de paleontoloog.

Onderstaande pareltjes bleken ook van grote waarde om dit thema helemaal te beleven.


  • Stokstaartjes de podcast: In deze podcastreeks ontdek je hoe je kunt achterhalen welke kleur dinosaurussen hebben, of kippen familie zijn van dinosaurussen en hoe oud dinosaurussen precies werden. Perfect om te beluisteren tijdens de treinrit naar het museum of een autoritje naar oma.

  • Het dino lied: Een goed themalied mag niet ontbreken, toch? Dagelijks verbeterde Milla haar dino-brul skills met deze leuke rap.

  • VTech Interactieve Wereldbol: Deze biedt op een speelse manier inzicht in de verschillende continenten. Wij hebben zelf de extra download over de dinosaurussen aangeschaft om nog meer diepgang te creêeren.

  • De woeste wereld van de dino's van Pat Jacobs. Een mooi uitgewerkt boek dat je kan omtoveren tot een cool dino kunstwerk.

  • Wow! - Het leven vóór de dino's: Deze vonden zowel ikzelf als Milla erg boeiend. Er is zoveel te ontdekken over de geschiedenis van onze aarde in dit interessante boek.

  • Wow! - Dino's. Het raadsel van de reuzen: Zoals alle Wow!-boeken word je meegenomen naar een compleet nieuwe wereld. Deze dinovariant mag zeker niet ontbreken.

  • Tiptoi boek - Ontdek de wereld van de dinosaurussen: Spelenderwijs ontdek je de wereld van dino's met dit Tiptoi-boek.

  • Dino Weetjes Kwartet - Voor kinderen en volwassenen: Het leukste kwartetspel om familie of vriendjes enthousiast te maken over dinosaurussen.

  • Clementoni Wetenschap & Spel: Niet voor niets het speelgoed van het Jaar. Echt een must-have voor iedere dinofan vanaf 8 jaar. Bouw zelf het skelet van een T-Rex, laat een vulkaan uitbarsten of ga fossielen opgraven.

  • Schermtijd? Dan is deze Kamp krijtastisch op Netflix zeker leuk om te kijken.



Als je hier al langer meeleest, ken je mijn liefde voor lapbooks. Deze keer werd het een gigantisch exemplaar, of course. We vulden het ter verwerking onder andere met deze opdrachten:

- Dino's rangschikken van klein naar groot

- De dino's opsplitsen in herbivoren en carnivoren

- Een oefening over de continenten

- Werkblad: Mijn favoriete dino



Voor het lapbook haalde ik waardevolle informatie en afbeeldingen gevonden op deze site. Perfect voor het creëren van een eigen werkbundel/lapbook. Aangezien de originele PDF in het Engels is, heb ik een Nederlandstalige variant gemaakt. Stuur me een berichtje en je kan hem voor een klein bedrag aanschaffen als je ermee aan de slag wil gaan.


Just two girls who loves dinosaurs

Ondanks dat dino's uitgestorven zijn, zijn ze bij ons nooit zo levendig geweest. Het was naar mijn beleving een van de leukste thema's die we reeds hebben uitgewerkt. Net zoals het 'Van Gogh'-thema zullen we hier zeker nog exposities en musea bezoeken. Je beseft maar weer hoe wonderlijk, magisch en mooi onze wereld is.

Heb jij een dinofan in huis?



Lieve lezer, ik wil je laten weten dat deze blogpost affiliate links bevat. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Weet dat ik alleen producten en diensten aanbeveel die ik zelf gebruik, vertrouw en van hou. Elke commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.

 

Hey!

Educatief kinderboek voor spelend leren. Meisjesmama uit de Kempen. Vrouw met fototoestel vast in de natuur.

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf en de trotse oprichtster van 'meisjesmama uit de Kempen'. Ik wil anderen inspireren dichtbij zichzelf te staan, bewust te genieten van gezinsmomenten met dankbaarheid voor het moois om ons heen. Echt (be)leven dus: uit het hoofd, mét het hart! Op mijn blog deel ik ideeën over spelend leren, educatieve uitstapjes, persoonlijke groei en onze reiservaringen waarbij we de natuur omarmen. Laten we samen ontdekken, groeien en echt (be)leven!


Liefs, Wendy




Schrijf je in op de blog

En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.



Logo meisjesmama uit de <Kempen, huisonderwijs, Wendy panier Fotografie, educatieve uitstapjes, natuurbeleving, spelend leren, persoonlijke groei.



bottom of page