Zit je kind niet lekker in zijn vel op school en heeft het behoefte aan een veilige omgeving buiten het reguliere schoolsysteem? Vind je geen geschikte school die aansluit bij jouw waarden en normen? Wil je met je gezin de wereld verkennen en vraag je je af hoe het verder moet met school? Wil je ontsnappen aan de ratrace en op een natuurlijke, intrinsiek gemotiveerde manier het beste uit je gezin en je kinderen halen?
Dan is deze blogpost voor jou!
Inhoudstafel
Disclaimer: Deze blogpost bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Ik promoot alleen producten en diensten waar ik volledig achter sta en die ik zelf zou gebruiken. Deze commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.
Huisonderwijs België: Is het voor iedereen toegankelijk?
Als je overweegt om met huisonderwijs te starten, is het goede nieuws dat huisonderwijs in België legaal is en een antwoord kan bieden op jullie wensen. In België geldt een leerplicht voor kinderen van 5 tot 18 jaar, maar geen schoolplicht, waardoor thuisonderwijs een mogelijke optie is.
Je kan hierbij kiezen voor individueel huisonderwijs, waarbij je zelf lesgeeft (of een privédocent inschakelt), of voor collectief onderwijs. Dit laatste kan bestaan uit huisonderwijs dat je samen met enkele gezinnen organiseert of via een privéschool.
Huisonderwijs starten: Wat zijn de voorwaarden?
Thuisonderwijs aanvatten? Wel euh... spoiler alert. Wij deden het fout!
Toen er in december 2021, naast de zorgen om een verdrietige dochter in het eerste leerjaar, ook nog eens een mondmaskerplicht werd aangekondigd, besloot de rebel in mij om het heft in eigen handen te nemen. We stapten totaal onvoorbereid in het avontuur, maar op dat moment kon geen enkele regel of wet me tegenhouden. Ik wist tenslotte als geen ander wat goed was voor mijn kind.
Maar je hoeft dus niet rebels te zijn om jullie wens om te starten met huisonderwijs waar te maken. Integendeel, huisonderwijs aanvragen omvat niet zo veel administratie dan je zou denken. Houd er alleen rekening mee dat je in principe aan het begin van het schooljaar moet starten, met enkele uitzonderingen die je kunt nalezen op de website van de Vlaamse overheid.
Huisonderwijs aanvragen. Waar doe je dat?
Wel, eigenlijk is thuisonderwijs aanvragen klaar in enkele klikken. Ga naar de site van Onderwijs Vlaanderen via deze link en download het formulier ‘Verklaring huisonderwijs’. Ga er rustig voor zitten, want het omvat enkele vragen over hoe jullie je huisonderwijsavontuur gaan aanpakken. Dit kan als een grote stap aanvoelen: ze vragen bijvoorbeeld naar de onderwijsdoelen die je wilt nastreven. Blijf hierbij dicht bij jezelf. Niemand kent jullie situatie beter dan jijzelf.
Voordat je het formulier invult, kan je jezelf afvragen waarom huisonderwijs beter bij jullie past. Welke voordelen biedt het jouw kind? Hoe stem je huisonderwijs af op de behoeften van je kind? Dit geeft je helderheid en zelfvertrouwen bij het invullen van de verklaring. Daarnaast moet je aangeven welke bronnen en leermiddelen jullie gaan gebruiken. Je hebt hierin de vrijheid om te kiezen wat bij jullie past en deze kunnen gerust in de loop van het jaar veranderen als daar behoefte aan is.
Klaar met invullen? Ready, send, go! Nu is het afwachten op de bevestiging, maar waarschijnlijk kan je er gerust in zijn dat alles goed komt.
Onthoud dat je deze verklaring aan het begin van elk schooljaar opnieuw moet indienen. Het volgende jaar ervaar je dit trouwens als een kleinigheid.
Huisonderwijs geven: Hoe begin ik er aan?
Als ouder ben jij zoveel meer dan wat de huidige maatschappij van ons verwacht. Wij hebben de kracht in ons om onze kinderen op te voeden tot sterke, wijze jongvolwassenen die met beide voeten in de wereld staan. We zijn bekwaam om hen te leren lezen en rekenen, zelfs zonder een lerarendiploma. Het besef hiervan maakte de oermoeder in mij los.
Daarnaast mag je binnen thuisonderwijs België het onbetaalbare woord 'vrijheid' omarmen. Je bent vrij om huisonderwijs aan te pakken op de manier die het beste bij jullie past. Kies je ervoor om het schoolse ritme aan te houden? Of werk je in de vakanties door? Het is helemaal aan jou. Je hoort wel de onderwijsdoelen te behalen en ervoor zorgen dat je kind deelneemt aan de examens van de examencommissie.
Kleine kanttekening; Je bent voortaan wel zelf verantwoordelijk voor de financiële kant van het onderwijs.
SOS! Kan ik een hulplijn bellen?
Net zoals je voor het eerst mama werd, zal je nu en dan ook onwetendheid ervaren bij het geven van huisonderwijs. Maar 'al doende leert men' is ook hier absoluut van toepassing. De beste hulplijn die je kunt contacteren bij vragen is VHOV, de Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen. Dit is een prachtig initiatief van ervaren huisonderwijzers die een luisterend oor bieden, relevante informatie verspreiden en activiteiten organiseren binnen thuisonderwijs Vlaanderen.
Daarnaast biedt huisonderwijsmama en ex-zorgcoördinator Stephanie Baumers waardevolle ondersteuning aan huisonderwijzers die wat extra support wensen. Ze heeft een membership ontwikkeld, ideaal voor ouders die graag de link met ontwikkelingsdoelen en eindtermen duidelijk zien of die het onderwijs meer vanuit activiteiten willen vormgeven.
Heb je trouwens zin om te verbinden met andere gezinnen in de Kempen die huisonderwijs geven, dan ben je alvast heel welkom in de facebook groep die ik oprichtte.
Belangrijke websites als je start met huisonderwijs in België
Onze favoriete leermiddelen voor een vlotte start met thuisonderwijs.
Als huisonderwijsmama kies ik leermiddelen die het leren zowel leuk als effectief maken en waar we jarenlang plezier aan kunnen beleven. Hieronder deel ik onze favoriete materialen die niet alleen geschikt zijn voor thuisonderwijs, maar ook perfect aansluiten bij het leerproces van een schoolgaand kind:
Met de Loco Mini taal- en rekenpuzzels kunnen kinderen zelfstandig oefenen én hun eigen werk verbeteren.
De informatieve prentenboeken van Willewete zijn voor ons onmisbaar bij elk thema dat we behandelen.
Maal- en deeltafels oefenen wordt kinderspel met het maXimaal Maaltafels en deeltafels kaartenspel.
Atlas! Een prachtig, toegankelijk boek waar jullie jarenlang van kunnen genieten!
Kabas, het online leerplatform van die Keure.
Xnapda: een educatief videoplatform voor het basisonderwijs, inspirerend en speels!
KlasCement: een platform waar leraren lesmateriaal en inspiratie delen. Heel waardevol!
Hopelijk biedt de blogpost huisonderwijs België voldoende informatie om een weloverwogen beslissing te maken. Mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een bericht en ik help je graag verder. Wat het pad ook is dat jullie kiezen, vertrouw op jezelf. Jij als ouder weet als geen ander wat je kind nodig heeft.
Pin voor later
Hey!
Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf, en de trotse oprichtster van 'Meisjesmama uit de Kempen'. Met deze blog wil ik balans creëren in een hectische wereld. Hier staat alles in het teken van echt (be)leven: uit het hoofd en met het hart! Ontdek de kracht van bewust ouderschap, spelend opvoeden, en onthaasten in de natuur.
Ben je klaar om die stressvolle gedachten aan de kant te zetten en weer te gaan genieten van kostbare tijd met je gezin? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe blogposts rechtstreeks in je mailbox.
Liefs, Wendy