top of page

Een afspraak met jezelf: De kracht van doelen stellen

We zijn al halverwege februari en de frisse start van het nieuwe jaar ligt al even achter ons.

Traditioneel gaat het begin van het jaar gepaard met het bijsturen van het voorgaande jaar en het stellen van nieuwe doelen. Vaak zijn dit doelen die je hart verwarmen of zaken waarvan je beseft dat je ze anders wil aanpakken. Maar het leven gaat door en voor je het weet, verlies je al snel het doel waar je je dit jaar extra voor wilde inzetten.

Herkenbaar? Dat is heel jammer! Wat jou drijft, zou juist meer ruimte moeten krijgen in je leven. Ooit las ik in m'n planner de zin: 'Wat niet in je planner staat, gebeurt ook niet' en die uitspraak heeft me nooit losgelaten. Het is echt noodzakelijk om jezelf en je dromen serieus te nemen en een afspraak met jezelf te maken. In deze blog deel ik graag mijn persoonlijke aanpak en laat ik zien hoe ook jij kunt profiteren van groeikansen en je doelen kunt verwezenlijken. Let's make 2024 your year of growth!


Een meisje die noteert op haar kalander. Ze gebruikt ee planner voor zelfontwikkeling, persoonlijke groei en doelen stellen. Je ziet veel roze in de foto en ze is gegrimeerd in een schattig konijntje.

How to doelen stellen en trouw blijven aan jezelf

Om te beginnen, haal je de reflectie van het afgelopen jaar er even bij. Wat liep er mis en waar wil je verandering zien? Als je nog geen reflectie hebt gemaakt, neem dan nu de tijd met dit jaarcompass.


Wanneer je je doelen hebt gesteld, is het noodzakelijk om ze zo concreet mogelijk uit te drukken. Wil je gaan sporten, noteer dan duidelijk hoeveel en wanneer je dat zou gaan doen. Wil je je creatiever gaan uiten, plan dan een vast moment per week in. Zet jezelf niet langer op de laatste plaats, maar gun het jezelf om je grenzen te verleggen en je hart te volgen. Voorkom ook dat doelen aanslepen en bepaal voor jezelf deadlines.

Naast tijd nemen en intenties vooropstellen, is commitment de sleutel. Toon toewijding aan jezelf zoals je dat zou doen bij een belangrijke afspraak met een ander. Dit betekent de afleiding van de buitenwereld minimaliseren en je volledig richten op het moment. Zet jezelf op je to-do lijst en gun jezelf ruimte om te groeien.


Een voorbeeld:

Om mijn overvolle mailbox, die onrust met zich meebracht, te beheren, introduceerde ik 'maandag maildag' in mijn planner. Tijdens deze dag handel ik alle e-mails af en doe ik klantenopvolging, waardoor ik de week rustiger begin en de rest van de week mijn mailbox makkelijker kan loslaten. Het resultaat? Verminderde stress door een doordachte aanpak. Heerlijk!


De kracht van planning: in balans blijven

Het vormgeven van nieuwe gewoonten vraagt even wat discipline, maar dan komt de grootste uitdaging, namelijk je vooropgestelde doelen op de lange termijn blijven volhouden. Het is belangrijk om jezelf regelmatig te blijven herinneren aan de doelen.

Mijn persoonlijke aanpak hiervoor omvat enerzijds een moodboard dat duidelijk zichtbaar omhoog hangt en anderzijds het wekelijks plannen in een papieren agenda. Dit ritueel helpt me om snel bij te sturen en gefocust te blijven op wat ik wil bereiken.

Het is trouwens een bewuste keuze om terug te grijpen naar een papieren agenda. Schrijven zorgt voor een dieper inzicht en het nadenken over de planning geeft structuur aan je gedachten.


Valkuilen en hoe ze te ontwijken

Wees je, in je enthousiasme, bewust van eventuele valkuilen. Voorkom dat je onrealistische doelen vooropstelt die niet haalbaar zijn. Neem wekelijks de tijd voor reflectie om te voorkomen dat je wellicht al je energie steekt in ineffectieve strategieën.

En blijf consistent investeren in zelfzorg; dit zal ervoor zorgen dat je veerkrachtig blijft terwijl je werkt aan het verwezenlijken van je dromen.


Een afspraak met jezelf: een voorbeeldschema

Als thuiswerkende mama, huisonderwijzeres en fotografe heb ik mijn weekplanning aangepast aan mijn unieke doelen. Toch deel ik mijn planning graag ter inspiratie. De voormiddagen zijn gewijd aan huisonderwijs, terwijl ik in de namiddagen mijn focus verleg naar mijn passie voor fotografie en bloggen. Hopelijk biedt dit schema bruikbare inzichten voor jouw eigen planning en organisatie.


Weekplanning:

Maandag:

 • 1000 hours outside challenge

 • Maandag maildag

 • Klantenopvolging

Dinsdag:

 • 1000 hours outside challenge

 • Shoot & edit, Print on demand

 • Social media post

Woensdag:

 • Vrije dag

 • Zelfzorg

Donderdag:

 • 1000 hours outside challenge

 • Shoot & edit

 • Social media post

Vrijdag:

 • 1000 hours outside challenge

 • Blogpost schrijven

Zaterdag:

 • 1000 hours outside challenge

Zondag:

 • Evaluatie van de week

 • Komende week plannen

Maandelijkse Evaluatie:

Laatste zondag van de maand:

 • Terugblikken op doelen

 • Zelfreflectie en aanpassingen maken

 • Plannen voor de komende week/maand (date inplannen, afspraakjes regelen met vrienden en familie, sparen voor reis naar Afrika, poetsschema, moestuin, ...)


Aan de slag gaan met je doelen doe je met deze handige planners


Van dromen naar doen: Jij op je to-do lijst

Ik hoop dat deze blogpost je kan inspireren om jezelf en je dromen prioriteit te geven. Heb je zelf een specifieke strategie die voor jou goed werkt? Aarzel niet om deze te delen in de reacties hieronder. Zo kunnen we samen van elkaars ervaringen leren. Heb je vragen? Laat het me weten, ik sta klaar om je te helpen.Lieve lezer, ik wil je laten weten dat deze blogpost affiliate links bevat. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je iets koopt via deze links, zonder dat het jou extra kost. Weet dat ik alleen producten en diensten aanbeveel die ik zelf gebruik, vertrouw en van hou. Elke commissie helpt me om deze blog te blijven runnen en je te blijven inspireren.

 

Hey!

Meisjesmama uit de Kempen: Ontdek balans en plezier in het ouderschap. Schrijf je in voor inspiratie rechtstreeks in je inbox!

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf, en de trotse oprichtster van 'Meisjesmama uit de Kempen'. Met deze blog wil ik balans creëren in een hectische wereld. Hier staat alles in het teken van echt (be)leven: uit het hoofd en met het hart! Ontdek de kracht van bewust ouderschap, spelend opvoeden, en onthaasten in de natuur.


Ben je klaar om die stressvolle gedachten aan de kant te zetten en weer te gaan genieten van kostbare tijd met je gezin? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe blogposts rechtstreeks in je mailbox.


Liefs, WendyLogo meisjesmama uit de <Kempen, huisonderwijs, Wendy panier Fotografie, educatieve uitstapjes, natuurbeleving, spelend leren, persoonlijke groei.bottom of page