top of page

Spelenderwijs leren over de sterren en planeten

Een diepe duik in ons zonnestelsel

Persoonlijke groei; gratis; freebie;

Milla gaf een tijdje terug aan dat ze meer wou weten over de sterren en planeten. Het is zo mooi om te zien hoe ze nieuwsgierig is naar het de wereld om haar heen. De aanleiding was een mooie galaxy die ze knutselde voor haar nieuwjaarsbriefje.

Je moet weten dat deze huisonderwijsmama nog geen grote beer kon herkennen. In de planning werd daarom voldoende tijd en ruimte voorzien zodat we een diepe duik konden nemen in ons zonnestelsel. Ik ging op zoek naar de meest levendige boeken, botste op een leuk en eenvoudig liedje om aan te leren, ontdekte fijne activiteiten en zoveel meer om deze wondere wereld van onze sterren en planeten te ontdekken.

Ondertussen zijn we zo enthousiast geworden door al die weetjes over ons zonnestelsel, dat we, zoals ik het nu ervaar, dit thema doorheen de jaren met ons mee laten reizen.

In deze blog reik ik je graag de handvatten die bij ons zorgden voor inhoud en betekenis bij het spelenderwijs leren over de sterren en planeten.


Het heelal! Acht planeten, wist je dat al?

Het thema werd vrolijk ingeluid met het planetenlied van juf Evy. Een vrolijke variant op de cup song. Het lied geeft inzicht over de stand van de zon ten opzichte van de planeten en je kan vrij snel de planeten benoemen in de juiste volgorde doordat het lied zo aanstekelijk werkt.

Geloof me, voor je het weet zing je even enthousiast mee.

Vervolgens doken we de ruimte in met Paxi. Paxi is de mascotte van het European Space Agency. Je kan de ruimteavonturen van Paxi volgen via het Youtube kanaal van ESA. Van een filmpje over ons zonnestelsel tot het bestaan van marsbewoners en het opruimen van de ruimte.

Via een lieve vriendin ontdekten we de wetenschapspodcast voor nieuwsgierige kinderen 'Stokstaartjes'. Kinderen krijgen hier de ruimte om vragen te stellen en met deze vragen gaan de makers in gesprek met wetenschappers. Het is zo leuk gebracht dat Milla alle afleveringen wel honderd keer heeft beluisterd. Die van het zwarte gat was haar favoriet!

Op klascement vonden we enkele leuke bundels over het verwerken.


Boekentips: met deze boeken reis je naar de sterren en planeten

Tijd voor mijn favoriete lijstje... de boeken! De boeken hieronder nemen je mee op de wonderlijke reis naar onze sterren en planeten.

- Astronaut | Ruth Owen

- Naar de maan | Agnès De Ryckel. Een grappig prentenboek over dieren die op expeditie gaan naar de maan.

- Daan in de ruimte | Fiona Rempt

- Blitz | Rian Visser


- Een leuke aanvulling op dit lijstje is het spel Ik speel met licht : een schaduwspel van Tullet Hervé. We zochten er eerst alle ruimte gerelateerde sjablonen uit en projecteerden vervolgens stap voor stap ons eigen ruimteverhalen op de muur.


Lapbook: de sterren en planeten gebundeld

Bij het uitwerken van een thema gaan we vaak aan de slag met een lapbook. Een lapbook wordt bij ons gehanteerd om thema's en projecten in te verwerken, te bundelen en te presenteren. Je kan bij de uitwerking van een lapbook enorm ver gaan. Ikzelf plande vooraf welke onderwerpen er aan bod gingen komen in het lapbook en hoe de indeling min of meer zou zijn. Tijdens de voorbereiding bekijk ik ook hoe ik er zoveel mogelijk leergebieden in kan verwerken.

Vervolgens kan ze aan de slag met een kraakverse lapbook. Ze gaf hem een passend likje verf en maakte er een maxi galaxy van. Dan is het tijd om alle opgedane kennis erin te verwerken;

- De planeten en hun meest gekende eigenschappen

- het planetenlied

- Specifieke weetjes die hier als boeiend werden bevonden zoals het zwarte gat, het verschil tussen aardse planeten en gasreuzen en het marswagentje Perseverance.

- Een tekening van de aarde en de meest kenmerkende eigenschappen.

- De maanfasen, de eerste man op de maan en de ruimtereis van het hondje Laika. Speel deze video vooral niet af als je een gevoelig kindje hebt, Milla heeft de volle 45 minuten gehuild. Mijn fout omdat ik geen idee had over de verhaallijn. Dit had ik gemist bij de voorbereidingen. #foutjevandefirma


De ruimte beleven door beeldend te werken

Niets zo leuk om als ouder te zien dat je kind echt plezier beleeft wanneer je een thema uitwerkt.

Omdat we het steeds fijn vinden om een thema aan te vullen met sensorisch spel, gingen we voor het thema sterren en planeten aan de slag met zoutdeeg. We creëerden een zoutdeeg zon en planeten op basis van deze afbeelding. Vervolgens werden ze geschilderd en toegevoegd aan ons donkere heelal. In ons geval waren dat veel te dure, maar heerlijk ruikende koffiebonen.

Gezien het net carnaval was, gingen Milla en ik ook samen planeten vilten om op een t-shirt te naaien. Deze kon ze dan dragen tijdens het caravalfeestje. En omdat ook Vaderdag passeerde, knutselde ze voor papa een mooi uitgewerkt sterrenbeeld.

Heb je honger naar meer leuke knutselideeën, klik dan zeker even door naar mijn Pinterest bord.


Cosmodrome: ons ticket voor een ruimtereis

We brachten, na al heel wat kennis opgedaan te hebben over de sterren en planeten, een bezoekje aan Cosmodrome Kattevennen in Genk. Cosmodrome Kattevennen is een interactieve expo. Je kan er onder andere de sterrenwacht bezoeken en een 360° ruimteavontuur zien in de filmzaal. Wij keken aarde, maan en zon. Echt een aanrader!

Bij de sterrenwacht kan je bij helder weer een kijkje nemen door een grote telescoop.


Nog enkele interessante weetjes

Bij Katevennen kan je een telescoop huren. Hierbij kan het interessant zijn het boek 'Kijk omhoog' van Frank Deboosere te hanteren. Je kan hier ook deelnemen aan een sterrenkijkavond. Dat laatste; staat nog hoog op ons verlanglijstje.


Ik hoop dat je inspiratie mag halen uit deze blogpost. Het mooie aan ons huisonderwijsverhaal is dat Milla alle kansen krijgt om een thema in te duiken op het moment dat zij de interesse hiervoor voelt opborrelen. Met deze blog wil ik jou de handvatten bieden om relevante info binnen handbereik te hebben over dit thema.

 

Hey!

Wat fijn dat je de weg vond naar mijn blog. Ik ben Wendy trouwens. Meisjesmama en vrouw van, fotografe, content creator en huisonderwijsmama, een gevoelig zieltje, zorgzaam en ik hou stiekem wel van tradities. Ik geniet van de natuur, de wereld ontdekken met onze campervan en al het moois om me heen vastleggen met mijn camera. Als fotografe richt ik me op outdoor life, buitenavonturen, liefde, verbinding, bewustzijn en echt (be)leven. Op persoonlijk vlak had het leven al meerdere 'verrassingen' in petto. Dit maakte dat ik grote sprongen heb gemaakt op vlak van persoonlijke groei en ik steeds meer op gevoel ging leven en mijn leven bewust richting gaf. Hoe ik dat deed? Wel, dat deel ik graag met je in de gratis gids: 'jouw weg naar persoonlijke groei'. Download de gids hieronder en zet je klaar voor jouw groeireis.

Liefs, Wendy



Schrijf je in op de blog

En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.





bottom of page