top of page

Magische kerstdorpjes in de Elzas


Belle en het beest achterna

Jaarlijks brengen we de kerstvakantie door weg van alle verplichtingen. Het is zo verfrissend om die periode helemaal tot jezelf te komen en te genieten van gezinsmomenten in een andere omgeving. Liefst dichtbij de natuur. Dat deden we laatste kerst dus ook. We zochten de magie op in de Elzas.


Wanneer ik de boeking van onze logies had gemaakt, zei ik tegen Sven: 'dat plekje waar we gaan logeren, het is er zo magisch! Het lijkt net een scène uit Belle en het beest'.


Toen we na een uurtje of 6 rijden van Antwerpen, in het dorpje Eguisheim arriveerden, kon je er niet omheen. Het ademde Belle en het beest. Zo ontzettend sprookjesachtig!

Wat googelen later bleek dat het pittoreske dorpje de basis vormde voor het verhaal van de film . Daar kwam het 'aha' momentje.


Onze 3 favoriete kerstdorpjes in de Elzas


  1. Het sprookjesachtige Eguisheim.

  2. Riquewihr: net zo magisch als Equisheim, maar wat groter. Haal zeker een heerlijke pretzel bij 'Au Marché de Riquewihr'. Zoooo lekker! Het dorp verrast ook met z'n prachtige ligging. Het bevindt zich in een dal met eindeloos veel wijngaarden rondom. Een ideaal moment om even wat energie en balans te tanken in de natuur.

  3. Colmar: een grotere stad, maar het moet echt niet onderdoen aan de prachtige dorpjes. Het oude stadscentrum staat vol kleurrijke huizen en je hebt er zelfs 'la petite Venise'. De moment om je liefje te verrassen met een liefdesslotje.

We brachten ook een bezoekje aan Mulhouse, maar vertrokken er vrij snel. Het is een grote, moderne stad gekend om zijn industrieel verleden en kunst. Voor de liefhebber ideaal. Voor de romanticus die op zoek gaat naar de kerstmagie, niet echt een aanrader. Ondanks er een grote kerstmarkt te vinden is.
Overleven op letterkoekjes

Wees gewaarschuwd... Kerst in de Elzas klinkt gezellig en dat is het ook, maar hou er rekening mee dat die dagen alles gesloten is. Ja ook de fastfoodketens waar je meestal wel op kan terugvallen en ook de gezellig verlichtte kerstmarktjes.

We hadden een pittige wandeling gepland, die we uiteindelijk maakten met letterkoekjes als brandstof. Niet echt ideaal natuurlijk.

Informeer je daarom best vooraf. De openingsuren van de meeste kerstmarkten kan je hier terugvinden.


Een tweede iets wat fijn is om vooraf te weten is dat het rond de kerstmarktjes best druk kan zijn. Een rustige tête-à-tête met z'n tweetjes kan iets drukker uitvallen dan verwacht. Er is wel veel groen rondom waar je kan ontsnappen aan de drukte.


In Eguishein kan het best zoeken zijn naar een parkeerplekje. Maar het blijft wel een aanrader hoor!


Side notes

  • Strasbourg deden we niet. Wie weet verrast het leven ons nog met een bezoekje naar daar. I keep you posted.

  • We boekten onze logies heel last minute, waardoor er nog weinig beschikbaarheid was in de regio. Uiteindelijk vonden we dit familiepark inclusief zwembad dat nog beschikbaarheid had. Qua ligging lag het best centraal en het had de typisch Elzasser uitstraling. Het interieur was euh... basic. Ik miste wel wat gezelligheid.


Le Grand Ballon

Als je in deze regio bent, is het ideaal om eens langs Le grand ballon te gaan. Le Grand Ballon is de hoogste berg in de Vogezen. Heb je nood om nog eens goed uit te waaien? Waag je dan zeker aan de klim naar het radarstation op de top. Milla vond er niets aan, té winderig voor haar, maar ik genoot wel van de aanwezigheid van die forse natuurkracht. En je wordt beloond met een prachtig vergezicht en her en der wat sneeuw.Verlangen naar lente in de Elzas

De Elzas met Kerst... je moet het gezien hebben. En tegelijk ga je daar ter plaatse ook dromen over straten versierd met bloemen. Wie me kent weet dat ik een enorme bloemenfan ben. Wat denk je, binnenkort een blog over de lente in de Elzas?

 

Hey!

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf en de trotse oprichtster van 'meisjesmama uit de Kempen'. Ik wil anderen inspireren dichtbij zichzelf te staan, bewust te genieten van gezinsmomenten met dankbaarheid voor het moois om ons heen. Echt (be)leven dus: uit het hoofd, mét het hart! Op mijn blog deel ik ideeën over spelend leren, educatieve uitstapjes, persoonlijke groei en onze reiservaringen waarbij we de natuur omarmen. Laten we samen ontdekken, groeien en echt (be)leven!


Liefs, Wendy


Schrijf je in op de blog

En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.


bottom of page