top of page

Van dromen naar doen: reflectie op 2023

2023, wat een jaar! Er is gezwoegd, evenwicht gezocht, doelen bijgestuurd en gerealiseerd dat ik nog meer mag doen wat ik echt leuk vind. In deze blog neem ik je mee op reis door het afgelopen jaar. Terugblikkend op de hoogtepunten en uitdagingen van 2023, deel ik de waardevolle lessen die ik heb geleerd en kijk ik vooruit naar wat 2024 in petto heeft. Een heel mooi 2024 gewenst voor jou!


Een gezin aan zee. Ze zien er gelukkig en stabioel uit. Twee meisjes en mama en papa. Ze hebben toekomstplannen en dromen waar ze naartoe werken. Ze hebben aandacht voor zelfzorg.


Hoogtepunten van 2023?

Enkele van de hoogtepunten van het afgelopen jaar zijn:

 • Het vieren van belangrijke mijlpalen binnen ons gezin: Milla's lentefeest, Hannah's 16de verjaardag, Sven en ik die tien jaar samen waren en onze vijfde huwelijksverjaardag. Allemaal gehuld in een passend thema.

 • Ondanks de inspanningen die we hebben geleverd om onze bedrijven te laten groeien, hebben we bewust tijd vrijgemaakt voor het samenzijn als koppel en gezin.

 • Beseft hoe belangrijk het is om in mezelf te investeren: ik kan maandenlang prutsen om mijn fotografiebedrijf op te zetten, maar door een coachingstraject te volgen, bespaar ik veel tijd. Wat ik hier wel wil benadrukken; er zijn veel dure trajecten beschikbaar; kies ze heel bewust en met focus op je doelen.

 • Het ontdekken van onze human design profielen: dit gaf inzichten in m'n sterke en zwakke punten en leerde mij om milder te zijn voor mezelf en m'n gezin. Ook heel leerrijk is de profielen van je gezinsleden op te zoeken. Ontdek hier jouw human design chart.

 • Ik zag mijn doel steeds helderder. De laatste dag van 2024 heb ik nog de stap gezet om te investeren in wat ik echt graag doet - foto's nemen en teksten schrijven die anderen inspireren. Hallo blogcursus!


Uitdagingen

Van dromen naar doen vooropstellen, gaat niet als vanzelf. Eind 2022 hadden we beiden net onze bedrijven opgezet. Dat maakte van 2023 een jaar met uitdagingen:

 • Evenwicht zoeken tussen werk en privé.

 •  tijd maken voor de dingen die ik echt graag doe. Eigen gezinsfoto's en albums werden amper nog verwerkt. Persoonlijk schrijfwerk werd vervangen door het worstelen met zakelijke content.

 • Balans vinden bij het multitasken tussen huisonderwijs, mijn zaak, het huishouden en zelfzorg.

 • Het laten groeien van mijn bedrijf was een intensief proces. Ontelbaar zijn de uren die ik hierin heb geïnvesteerd, vaak werken tijdens de avond, weekenden en tussen het huisonderwijs geven en dagelijkse taken door.


Van dromen naar doen: leermomenten:

Het afgelopen jaar zat vol waardevolle leermomenten. Deze momenten hebben me niet alleen geholpen om professioneel te groeien, maar ook om mezelf en mijn passies beter te begrijpen.

 • Investeren in jezelf loont: Ik heb gezien hoeveel tijdsbesparing gerichte coaching met zich meebrengt, wat zorgt voor meer gezinstijd en voldoening. Wist ik dit al maar aan het begin van 2023.

 • Groeien in zelfzorg: Het was een uitdaging om tijd voor mezelf te vinden in het midden van een druk bestaan. Maar ik ontdekte de pomodore techniek die bijzonder effectief bleek voor Milla, waardoor ik als huisonderwijsmama minder 1 op 1 beschikbaar moest zijn. De korte pauzes vormen dan weer verbindende momenten omdat we vaak samen even gaan dansen. Ik creëerde ook een poetsplan waarbij ieder gezinslid op zijn niveau bijdraagt aan het huishouden. Nu is het mijn taak om in 2024 die vrijgekomen tijd te besteden aan dingen die niet werkgerelateerd zijn. Onze jaaralbums bijvoorbeeld!

 • Het belang van een ondersteunend netwerk: Dit besef ik al een tijd, maar het is ongelofelijk waardevol om jezelf te omringen met mensen die je steunen en in je geloven. Zonder de steun van gelijkgestemde gezinnen zou huisonderwijs veel moeilijker zijn. We maken deel uit van een hechte gemeenschap, inclusief vrienden en familie die ons aanmoedigen in wat we doen. Het is zo belangrijk je te omringen met mensen die je kracht geven om door te gaan op moeilijkere momenten.

 • Inzicht in mijn eigen sterke en zwakke punten: Door onze human design profielen te ontdekken kreeg ik een beter inzicht in mijn eigen sterke en zwakke punten. Dit hielp me om mijn vaardigheden beter te benutten en me te concentreren op gebieden waar ik verbetering nodig heb. Als mama gaf het me ook waardevolle inzichten in mijn twee dochters. Ik raad je echt aan om er eens in te duiken. Je hoeft zelfs niet all the way te gaan, zelfs de basisinformatie die je online gratis kan vinden, is al zeer waardevol.


Toekomstplannen

In 2024 wil ik de lessen die ik in 2023 heb geleerd blijven toepassen en verder ontwikkelen. Ik blijf investeren in mezelf en mijn gezin en streef naar een evenwichtige balans tussen werk en privé. Mijn doel is om nog meer te doen wat ik graag doe.

Daarom kocht ik op de laatste dag van 2023 een cursus over bloggen. Niets maakt je twijfels helderder dan de laatste minuut. Ik hou ervan om persoonlijke inzichten en ervaringen te delen. Ik wil anderen inspireren om meer in zichzelf, hun gezin en persoonlijke groei te investeren. Ook wil ik hen bewuster maken van het genieten van wat de natuur ons biedt.

Ik zal blijven werken aan mijn print on demand shop en slechts 4 tot 6 fotoshoots per maand accepteren. Vol is vol, want ik wil vooral een aanwezige (thuisonderwijs)mama zijn en me richten op een passief inkomen.

In navolging van het Pomodoro- en zelfzorgverhaal, gaan we ook de #1000hoursoutside challenge toepassen. Ontdek hier leuke prints om er een uitdagende ervaring van te maken.

Verder neem ik in januari de tijd om mijn eigen foto's en familiealbums bij te werken en mijn bewerkingsstijl te verfijnen.

We hebben een geweldig vooruitzicht voor dit jaar: een reis naar Lapland! We kijken uit naar de prachtige natuur, het noorderlicht en de ervaringen. Ik wil daar vooral heel intens genieten.

Tenslotte willen we naast uitstapjes met onze oldtimer campervan beginnen met sparen voor een reis naar Afrika. Dit is een droom die we al een tijdje hebben en we hopen dat we in de komende jaar genoeg kunnen sparen om deze droom te verwezenlijken.

Kortom, in 2024 wil ik blijven dansen met het leven, plezier hebben in wat ik doe en mijn doelen nastreven. Ik kijk uit naar de mooie avonturen die het nieuwe jaar zal brengen en een goede gezondheid voor ieder van ons.


Inspiratie voor het nieuwe jaar: Visualiseer je dromen en maak ze waar

Een vision board van een vrouw voor 2024. Ze wil reizen naar lapland en met een camper. Ze wil sparen voor een reis naar Afrika. Door de pomodore techniek wil ze focus behouden en tijd besparen. Ze geeft om gezinstijd, gezondheid en evenwicht. Ze werkt toe naar een passief inkomen door haar blog, fotografie en print on demand. Ze geeft huisonderwijs en doet mee aan de 1000 hours outside challenge om zo meer te bewegen met haar gezin en veel bewuster buiten te gaan.

Nu we 2024 zijn ingegaan, wil ik je aanmoedigen om je dromen te visualiseren en ze te verwezenlijken. Of je nu een eigen bedrijf wilt starten, meer tijd wilt besteden aan je gezin, of gewoon meer vreugde en voldoening in het dagelijks leven wil vinden, onthoud dat je er niet alleen voor staat. Laten we 2024 het jaar maken waarin we trouw blijven aan onszelf en onze dromen.

Wil je zelf ook eens gericht reflecteren over afgelopen jaar en doelen stellen, dan kan ik je aanraden om volgende handige tools te gebruiken:

 • Zet je neer en maak tijd voor jouw jaarcompas

 • Creëer een vision board en hang het zichtbaar op. Kies ook een mooie foto van jezelf om erop te plaatsen.

 • of bekijk deze post van Mister Mindset met 15 vragen om terug te kijken op afgelopen jaar en 5 vragen voor 2024.

Gelukkig nieuwjaar! Maak er een prachtig jaar van!

 

Hey!

Educatief kinderboek voor spelend leren. Meisjesmama uit de Kempen. Vrouw met fototoestel vast in de natuur.

Ik ben Wendy, meisjesmama van Hannah en Milla, thuisonderwijzeres, fotograaf en de trotse oprichtster van 'meisjesmama uit de Kempen'. Ik wil anderen inspireren dichtbij zichzelf te staan, bewust te genieten van gezinsmomenten met dankbaarheid voor het moois om ons heen. Echt (be)leven dus: uit het hoofd, mét het hart! Op mijn blog deel ik ideeën over spelend leren, educatieve uitstapjes, persoonlijke groei en onze reiservaringen waarbij we de natuur omarmen. Laten we samen ontdekken, groeien en echt (be)leven!


Liefs, Wendy
Schrijf je in op de blog

En ontvangt alle artikelen gratis in je mailbox.Logo meisjesmama uit de <Kempen, huisonderwijs, Wendy panier Fotografie, educatieve uitstapjes, natuurbeleving, spelend leren, persoonlijke groei.bottom of page